In fiecare an, spun psihologii, apropierea Sarbatorilor de iarna genereaza o veritabila psihoza, care ia cele mai variate forme, in functie de circumstante, dar mai ales in functie de personalitatea si temperamentul fiecaruia.

Exista si cazuri grave, cum sint cei aflati la limita disperarii, pentru care atmosfera de sarbatoare are efect invers, devenind picatura care umple paharul si-i impinge la sinucidere. Insa majoritatea cazurilor sint benigne, fiind caracterizate doar de o agitatie care sporeste pe masura ce “noaptea magica” se apropie.

Desigur, exista si situatii in care psihoza Sarbatorilor se traduce prin initiative trasnite sau printr-o adevarata cursa pentru gasirea celui mai original ori mai impresionant cadou. Iar “respingerea” atmosferei de sarbatoare poate lua uneori forme insolite, cum ar fi montarea unor proteste civice la adresa Mosului...

Mos Craciun, atins de “febra luxului”

O masinuta pentru copii sau o bijuterie Tiffany la acelasi pret? La New York, goana dupa cadourile de Craciun a produs anul acesta un boom al comertului cu produse de lux. Specialisti in economie afirma chiar ca Mos Craciun din aceasta iarna a dezvoltat o adevarata “febra a luxului”, desi in zona produselor destinate populatiei cu venituri medii vinzarile nu merg stralucit.

In topul celor mai in voga cadouri se afla un stilou Montegrappa, in valoare de un milion de dolari, si un set de sapte perechi de cercei cu diamante (cite una pentru fiecare zi a saptaminii) care nu costa “decit” 21,5 milioane.

In domeniul jucariilor, anul acesta producatorii s-au intrecut in articole de lux si preturi de cinci cifre. FAO Schwarz a scos pe piata cu ocazia Craciunului un mic Hummer, copie fidela a renumitei masini de teren, la pretul de 30.000 de dolari. Baieteii care prefera insa masinile mai elegante pot alege intre un mini-Ferrari de 50.000 de dolari si un mini-Jaguar de 12.000 de dolari.

Tot printre articolele de lux pe care Mos Craciun le va pune americanilor cu dare de mina sub brazi se numara si un simulator de viteza care costa 300.000 de dolari si pianul lui Tom Hanks din filmul “Big”, de “doar” 150.000 de dolari.