Violentele din Irak s-au intensificat, duminica, in conditiile in care au fost comise noi atentate cu automobil-capcana, cele mai sangeroase lansate din luna martie impotriva comunitatii siite, soldate cu cel putin 61 de morti la Najaf si Karbala (centru), in timp ce la Bagdad si in nordul tarii, alte atacuri s-au soldat cu 9 morti.

In orasul sfant Najaf, atacul a fost lansat la intrarea in mausoleul imamului Ali, unul din locurile sfinte cele mai venerate de siiti, unde un atentat a provocat in 2003 moartea a 83 de persoane.

Explozia automobilului-capcana, survenita dupa-amiaza, la o distanta de o suta de metri de mausoleu, s-a soldat cu cel putin 48 de morti si 90 de raniti, potrivit unui bilant provizoriu parvenit din surse medicale.

Au fost impuse restrictii de circulatie si cel putin 35 de baraje au fost instalate la toate caile de acces in oras pentru a impiedica intrarea in oras a unor automobile-capcana, a indicat locotenentul Haidar al-Jazairi, de la biroul comandantului politiei.

Reteaua Al-Qaida este cea care se afla la originea atentatului, a declarat el, indicand ca politia va opera perchezitii in casele suspecte.