"Totul s-a terminat acum", isi anunta ieri victoria Viktor Iuscenko in Piata Independentei. Insa evenimentele par departe de a se fi calmat. Dupa bomba mediatica a otravirii lui Iuscenko, o alta afacere tenebroasa arunca umbre asupra clasei politice de la Kiev. Ministrul Transporturilor, Heorhi Kirpa, a fost impuscat luni seara in vila sa din apropierea Kievului.

Kirpa, unul dintre cei mai influenti membri ai conducerii ucrainene, a intrat recent in conflict atat cu premierul Viktor Ianukovici, care i-a reprosat ca ar fi acceptat ca sediul bancii Ministerului Transporturilor sa fie decorat in portocaliu (culoarea de campanie a opozitiei), cat si cu Viktor Iuscenko.

Opozitia l-a acuzat ca a incercat sa blocheze deplasarea simpatizantilor lui Viktor Iuscenko, prin faptul ca a interzis circulatia trenurilor care ii transportau pe acestia spre locurile unde se desfasurau mitinguri.

Cazul nu a fost inca elucidat si, desi politia a avansat ipoteza sinuciderii, aceasta nu pare sa se confirme, intrucat nimeni nu a remarcat vreo schimbare notabila in comportamentul ministrului.

Candidatul opozitiei, Viktor Iuscenko, este considerat castigator al alegerilor, devansandu-l pe Ianukovici cu opt procente dupa numararea a peste 99 la suta dintre buletinele de vot, dar, cu toate acestea, nu se poate inca spune ca instabilitatea politica ce a afectat Ucraina in ultimele luni a luat sfarsit.

Ianukovici nu s-a declarat oficial invins, ba mai mult, el a declarat ca va solicita Curtii Supreme de Justitie sa anuleze din nou rezultatele, intrucat "au fost incalcate Constitutia si drepturile omului". Premierul Ianukovici a indicat inca de pe acum ca va impune "o opozitie foarte dura".

Chiar si fara a lua in seama toate aceste turbulente, sarcina lui Iuscenko de a construi "o noua Ucraina" va fi una deosebit de dificila. in primul rand, el trebuie sa reduca tensiunile politice dintre zona de vest si cea de est a Ucrainei, rusofona. O alta provocare va fi pentru initiatorul revolutiei portocalii constituirea unei echipe si purtarea de negocieri cu pilonii vechii puteri.

Viktor Iuscenko va trebui totodata sa-si respecte promisiunile electorale, printre care elucidarea asasinarii jurnalistului Gongadze - crima ce pare a implica in mod direct presedintia ucraineana. In spatele fostului presedinte Kucima se profileaza si alte personaje amenintatoare, cu care noul presedinte va trebui sa negocieze.

Printre acestia, fostul sef al administratiei prezidentiale, care a tinut sub control institutiile mediatice si oligarhiile locale, precum si Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. De numele nababului din Donetk se leaga privatizarea unei otelarii imense, cumparate de acesta la un pret derizoriu, afacere pe care Iuscenko a promis sa o revizuiasca.

In ceea ce priveste relatiile internationale, Viktor Iuscenko si-a afirmat deja optiunea europeana, insa aceasta declaratie de intentii in sine nu este suficienta, intrucat exista deja numeroase reticente ale statelor europene, carora viitoarea aderare a Turciei deja pare ca le-a depasit limitele.

Prin anuntarea primei sale vizite in calitate de presedinte la Moscova, noul lider de la Kiev a incercat sa marcheze doua puncte dintr-o singura lovitura: sa demonstreze Rusiei ca va pretui legaturile traditionale si, in egala masura, sa asigure populatia rusofona a Ucrainei ca nu va fi neglijata.

In sfarsit, poate cea mai importanta datorie a lui Viktor Iuscenko va fi de a relansa o economie, care desi infloritoare conform statisticilor (cu o crestere de 10% in 2004) nu s-a tradus in beneficii concrete pentru populatia ucraineana, considerata una dintre cele mai sarace din Europa.

In timp ce comunitatea europeana a salutat victoria lui Iuscenko si s-a declarat optimista in privinta destinului european al Ucrainei, presa rusa s-a declarat insa destul de sceptica in ceea ce priveste sansele noului presedinte de a realiza toate aceste obiective.

Mediile informatice moscovite au comentat cu amaraciune reusita lui Iuscenko, subliniind infrangerea suferita de consilierii trimisi de Kremlin la Kiev. Ziarele Kommersant si Izvestia au insistat, in editoriale, asupra infrangerii consilierilor de comunicare trimisi in Ucraina de Kremlin, care nu au reusit "sa ii convinga decat pe rusi", dar nu si pe ucraineni.