Volumul exporturilor germane va avansa in 2005, in pofida aprecierii euro, desi ritmul anual de crestere se va injumatati fata de cel de 10% din 2004, se arata intr-un comunicat al Federatiei Comertului Exterior din Germania (BGA). "In acest an, Germania isi pastreaza locul intai in topul exportatorilor mondiali, intrecand Statele Unite", a declarat presedintele BGA, Anton Boerner.

El a estimat ca, in 2005, volumul exporturilor va creste intr-un ritm mai lent, de pana la 5%. "In plus, progresul lent al economiei mondiale si aprecierea continua a euro va face ca mediul de afaceri sa fie mai dificil", a afirmat Boerner.

Printre factorii care pot afecta incasarile companiilor se mai numara si marimea deficitelor bugetar si de cont curent din Statele Unite, precum si temerile legate de incetinirea ritmului de crestere a economiei chineze.

La randul sau, premierul italian Silvio Berlusconi a declarat ca aprecierea euro pana la maximul istoric fata de dolar este "ingrijoratoare pentru exporturile Italiei si pentru economia SUA".

Moneda unica europeana a atins, miercuri, maximul istoric de 1,3646 dolari, pentru ca in ziua urmatoare sa atinga cel mai ridicat nivel din acest an fata de yenul japonez, de 141,6 yeni. Berlusconi a adaugat, in discursul de sfarsit de an, ca presedintele SUA, George W. Bush, i-a promis in urma cu doua saptamani ca administratia americana nu va duce o politica de depreciere a dolarului.

"Presedintele Bush mi-a spus, in mod clar, ca deprecierea dolarului este legata de evolutia economiei mondiale pe ansamblu si ca Rezerva Federala si Banca Centrala Europeana pot coopera in vederea unor interventii pe piata valutara", a afirmat el.