Mai sunt doar cateva zile pana la alegerile pentru presedintina palestiniana, iar temperatura preelectorala a fost ridicata brusc de principalul candidat, Mahmoud Abbas.

In urma uciderii a sapte tineri palestinieni, urmare a unui atac lansat de militanti asupra colonistilor din Gaza, Mahmoud Abbas a declarat, la un miting din tabara de refugiati Han Iunis, ca, "se roaga pentru sufletele martirilor cazuti sub obuzele dusmanului sionist".

Un limbaj fara precedent la principalul candidat palestinian, despre care se asteapta sa castige cu o larga majoritate apropiatele alegeri prezidentiale.

Abbas era pana acum considerat drept o persoana cu vederi liberale, una cu care Israelul anticipa ca se poate sta de vorba.

Expresia de dusmanul sionist face parte de regula din arsenalul verbal al gruparilor militante, gasindu-si expresia in nenumarate atentate teroriste.

Dar analistul israelian Martin Marcus afirma ca luarea de pozitie a lui Mahmoud Abbas are conotatii electorale, cu atat mai mult cu cat in interiorul miscarii Fatah are de infruntat inca opozitia unor duri.

Israelul, mai spune Martin Marcus, este de parere ca odata ce Mahmoud Abbas, isi va fi consolidat pozitia de lider de necontestat al palestinienilor, va renunta la acest gen de limbaj, lasand la o parte retorica, constient fiind ca singurul argument valabil in ochii israelienilor va fi pragmatismul si nu fantasmele ideologice.