In teritoriu, tensiune maxima. La Bucuresti, liniste si pace. Cel putin in aparenta. Asa cum se intampla si in "tabara" devenita acum opozitie (desi nu s-au atins, totusi, cote maxime de genul: "Noi am muncit, sa mai munceasca si Nastase!"), reprezentantii organizatiilor locale isi joaca sansa cu ardoare.

Drept urmare, ei doresc sa se respecte intelegerile facute initial si sa se vada cat mai repede instalati in fotoliul de prefect. Insa prezenta UDMR si PUR la guvernare pare ca a cam incurcat socotelile Aliantei PNL-PD. Astfel ca, discutiile si afirmatiile contradictorii referitoare la numirea prefectilor au continuat, ieri, si in cazul altor doua judete.

Fara UDMR la Arad!

La Arad, lupta se va duce intre un liberal, care va fi ales dintre Doru Sever Jurca, Valentin Paul Neamt si Adrian Nasui, si un UDMR-ist. Iar reprezentantii PNL nu vor sa renunte cu nici un pret la acest post, in baza intelegerilor facute la nivel local.

Mai mult, demersurile liberalilor, asa cum era normal, au fost demarate deja, in acest sens presedintele PNL Arad, deputatul Titu Gheorghiof, solicitand premierului Calin Popescu-Tariceanu sa numeasca un reprezentant al lor la conducerea Prefecturii, si nu unul al UDMR, cum au cerut reprezentantii Uniunii.

"Am depus o rezolutie la Secretariatul Guvernului prin care solicitam un prefect al Aliantei si am avut discutii directe cu premierul pe aceasta chestiune", a precizat Gheorghiof.

De cealalta parte a baricadei, sustinut mai mult de centru decat de organizatia locala, se afla consilierul municipal Levente Horvath, care este si vicepresedinte al UDMR Arad.

E liberal! Ba-i democrat!

Si in cele patru filiale din Bistrita-Nasaud ale partidelor aflate la guvernare se poarta discutii si negocieri aprinse pentru nominalizarea persoanelor care vor ocupa functiile de prefect si subprefect, informeaza Mediafax.

Surse din Alianta PNL-PD au declarat, ieri, ca singurii consecventi in nominalizarea candidatului pentru functia de prefect sunt liberalii, care l-au desemnat in acest sens pe liderul judetean Sabin Iliesi. In cazul in care nu ar obtine fotoliul de prefect, Iliesi ar putea fi numit subprefect.

Pe de alta parte, inlocuirea lui Ioan Andreica, vicepresedinte PD, desemnat initial, cu Liviu Rusu, fostul primar al orasului Sangeorz-Bai, a tensionat situatia din partid, intrucat nu toti membrii sunt de acord cu noul candidat. El a fost ales, insa, prin vot secret de catre membrii Biroului Judetean de Conducere.

In cazul in care democratii ar detine functia de subprefect, in calcule ar putea intra si o femeie: Nelia Razoare. La randul lor, membrii UDMR mizeaza pe liderul judetean Szilaghi Ioan in cazul in care vor obtine fotoliul de prefect, insa nu au facut nominalizari pentru fotoliul de subprefect.

Szilaghi a declarat ca nu doreste sa ocupe fotoliul de subprefect, functia vizata fiind aceea de sef al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

Dialog inaintea furtunii?

Totusi, in ciuda acestor dezbateri locale acide, la centru primeaza principiul dialogului. Astfel ca, potrivit deputatului liberal Eugen Nicolaescu, situatia, intr-adevar "delicata", isi va gasi rezolvarea prin dialog. "Este nevoie ca aceia care sunt implicati sa discute.

Cred ca sunt situatii mai delicate, dar am depasit etapele discutiilor etnice si se va ajunge la o solutie", ne-a declarat Nicolaescu.