Fostul democrat si actual reprezentant al PSD Bogdan Niculescu Duvaz ne-a declarat, ieri, ca o fuziune intre PNL si PD nu ar face decat sa confirme "ceea ce am spus de cand am parasit PD".

"Din momentul in care Traian Basescu a preluat conducerea acestui partid, desi fusese prima formatiune social- democrata care facea parte din Internationala Socialista, a fost condusa din pacate spre dreapta si va deveni printr-o fuziune cu PNL un partid liberal", ne-a explicat Duvaz.

El a sustinut ca "PD si-a pierdut complet identitatea, iar cei care in acest moment fac parte din partid nu reprezinta decat o suma de oameni oportunisti, care nu mai au nici un fel de set de valori". "Efectiv PD s-a descalificat ca si formatiune politica. Si ca sa simplific, toate aceste lucruri s-au produs din cauza faptului ca Traian Basescu a dorit sa faca asta.

Pe el il depaseste toata treaba asta cu doctrina de partid si tocmai de aceea o si dispretuieste", ne-a marturisit fostul democrat. Duvaz a adaugat ca "pentru Basescu puterea conteaza, numai atat".

Romania are nevoie de alt presedinte!

In ceea ce priveste functia suprema in stat pe care Traian Basescu o detine, Duvaz a apreciat ca "nu i se potriveste absolut deloc". "Mai mult, pana acum a reusit sa incalce Constitutia pe toate partile", a completat politicianul.

El a atentionat ca, in aceasta situatie, Romania nu are decat doua posibilitati: "ori isi alerge un alt presedinte care in mod real sa fie garantul Constitutiei, ori aceasta tara va parasi lumea civilizata si va deveni o republica bananiera cu regim totalitar". "Avem nevoie de un presedinte care sa nu mai fie in acelasi timp si prim-ministru, si ministru.

Numai rolul de patriarh nu l-a jucat pana acum. asta i-a scapat", a mai spus Duvaz.

Fuziunea duce la disparitia totala a PD!

La randul sau, un alt fost democrat, reprezentant de seama la vremea respectiva, Alexandru Sassu(PSD), ne-a declarat ca "indiferent cum se face aceasta fuziune, un singur lucru este cert, anume disparitia PD". "De fapt, aceasta formatiune nu mai exista decat cu numele. De 4 ani, nu mai are nimic de spus pe scena politica, in afara de ceea ce spune Basescu.

Asadar, PD nu mai este partid", a asigurat social- democratul. In ceea ce priveste prestatia fostului lider democrat, ca sef al statului, Sassu a afirmat: "Nu va dau decat un exemplu prin care a reusit sa creeze agitatie, si anume declaratiile din interviul acordat pentru cotidianul "Adevarul".

Traian Basescu de cand este presedintele Romaniei a reusit sa incalce mai multe prevederi ale Constitutiei, decat au reusit Iliescu si Constantinescu la un loc".

Cei mai multi liberali vor absorbtia PD!

Liderul PNL Dinu Zamfirescu a facut de asemenea o serie de comentarii legate de o eventuala fuziune intre doua dintre partidele care guverneaza Romania. Astfel, liberalul a aratat ca este un partizan al acestui proiect, care trebuia sa se realizeze cu mult timp in urma, pentru a clarifica pe scena politica romaneasca o entitate de dreapta, "desi PD este mai de stanga".

"Este insa normal sa se mearga spre o latura mai liberala. Vom vedea daca fuziunea se va face prin unificare sau prin absorbtie", ne-a spus Zamfirescu, adaugand ca marea majoritate a reprezentantilor PNL isi propune ca partidul lor sa absoarba PD.

Liberalul a aratat totodata ca in urma fuziunii este absolut firesc si logic ca PD sa iasa din Internationala Socialista, si ambele partide, sau mai degraba partidul nou format sa se indrepte catre Partidul Popular European. Astfel, Zamfirescu a admis ca atat PNL, cat si PD "isi vor pierde o parte din identitate".

"Chiar si in cazul unei fuziuni prin absorbtie, PNL va trebui sa isi schimbe numele si sa renunte la cuvantul «national». Sa ramana deci Partidul liberal", a explicat liderul PNL.

Excludem varianta fuziunii prin absorbtie!

In cealalta tabara, a partidului democrat, ideea fuziunii prin absorbtie, este total respinsa de catre reprezentantii acestuia. Astfel, vicepresedintele Radu Berceanu ne-a spus ca o asemenea solutie este exclusa, intrucat ambele partide sunt aproape la fel de puternice. "Nu trebuie sa vedem insa care partid este mai tare, dar oricum nu se pune problema absorbtiei PD de catre PNL.

Eu cred ca trebuie sa mergem catre unificare", ne-a marturisit Berceanu. Vicele PD a admis faptul ca in randul partidului pot aparea o serie de nemultumiri generate de eventualitatea acestei fuziuni, insa are certitudinea ca in final, "o larga majoritate va imbratisa aceasta idee si o va accepta".

In legatura cu faptul ca o mare parte a reprezentantilor PNL prefera varianta absorbtiei, Berceanu a precizat: "Eu stiu ca la liberali sunt unele voci care au anumite chestiuni legate de trecut. Trebuie totusi sa intelegem ca multe lucruri sunt vechi, dar ele se mai si schimba. De aceea, noi trebuie sa mergem catre modernizare si schimbare".

In acest sens, Berceanu a aratat ca Parlamentul Popular European este structura catre care atat PNL, cat si PD trebuie sa se indrepte.