Un raport al Advisory Panel on Media Diversity – structura a Consiliului Europei – arata ca in Europa se inregistreaza o concentrare tot mai mare a ziarelor, radiourilor si televiziunilor sub umbrela unor mari companii transnationale.

Autorii raportului considera ca aceasta concentrare crescinda este de natura sa provoace riscuri serioase pentru democratie si diversitatea culturala. Exista citiva factori-cheie care duc la aceasta concentrare:

- supra-saturarea pietelor media din Occident, care impinge marii jucatori de pe aceste piete sa investeasca in afara tarii/tarilor de provenienta

- colapsul economiilor centralizate din estul Europei si liberalizarea pietelor acestor state

- succesul generalizat al programelor de tip “reality TV”

- tendinta de a planifica campanii publicitare la nivel transnational.

Conform acestui raport, care aminteste si probleme din Romania (concentrarea posturilor TV, precum si problemele aparute la ziare detinute de companiile straine WAZ si Ringier), cele doua mari probleme ale acestei concentrari sunt impactul asupra democratiei si diminuarea diversitatii continutului.

Astfel, desi aparitia de noi canale media a dat publicului o mai larga paleta de produse mediatice, aceasta nu a dus la o mai mare diversitate de opinii, caci marea majoritate a acestor produse sunt programe ieftine, putin serioase.

Ca urmare, rolul de ciine de paza al societatii pe care-l aveau mass-media tinde sa fie compromis, atit ca urmare a scaderii investigatiilor si a jurnalismului de informare, cit si in urma amestecului proprietarilor de presa in politica editoriala.

Pentru a preveni aceste tendinte negative, raportul recomanda citeva masuri, printre care se numara intarirea serviciilor publice radio-tv, monitorizarea concentrarilor mass-media, separarea intre autoritatea politica si mass-media, precum si noi legi care sa asigure pluralismul de opinii.