Dornic sa scape de „dependenta“ fata de CIA, Pentagonul si-a infiintat acum doi ani o unitate secreta pentru culegerea de informatii. Spionii cu grade ai Americii s-au dovedit insa atit de eficienti, incit nimeni, nici macar Congresul, nu a aflat ca ei exista.

Departamentul american al Apararii, condus de Donald Rumsfeld, si-a creat in urma cu doi ani o noua unitate de spionaj fara sa anunte Congresul si, in prezent, reinterpreteaza legile SUA pentru a-si legitima o autoritate sporita asupra spionajului extern al Americii, a informat duminica „Washington Post“, dezvaluind, in premiera, una din fatetele obscurei confruntari prin care structurile civile

si militare ale Americii incearca sa-si adjudece controlul informatiilor secrete dupa 11 septembrie 2001.

Potrivit „Washington Post“, Rumsfeld a infiintat in octombrie 2002, in cadrul Agentiei de Informatii a Armatei, asa-numita Divizie de Sustinere Strategica (SSB), cu scopul de a pune capat „dependentei cvasitotale“ a Pentagonului fata de CIA.

Nemultumirea militarilor fata de spionii civili era legata in special de domeniul informatiilor obtinute cu mijloace umane - o eticheta generica sub care specialistii plaseaza datele ce nu pot fi dobindite prin intermediul tehnologiei, cum ar fi supravegherea prin satelit.

Aliati sau dusmani - spionati fara discriminare

Teoretic, Directoratul de Operatiuni al CIA era singura structura care aduna informatii in strainatate cu mijloace umane, insa Pentagonul a considerat ca, dat fiind razboiul impotriva terorismului si rezultatele nesatisfacatoare ale agentilor civili, secretarul Apararii are nevoie de o astfel de structura in subordinea sa directa.

In consecinta, SSB a fost insarcinata sa actioneze clandestin in tari „in care apar amenintari“, indiferent daca aceste state sint ostile sau aliate ale SUA. Noii spioni cu grade - ofiteri de caz, lingvisti, anchetatori, tehnicieni si membri ai fortelor speciale - au fost deja desfasurati in Irak, Afganistan si alte parti ale lumii, pe care oficialii militari au refuzat sa le mentioneze.

Acestea includ, probabil, Somalia, Yemen, Indonezia, Filipine si Georgia, state pe care, in planurile de creare a SSB, seful Statului Major Interarme, generalul Richard Meyers, le considera tari „in care pot aparea amenintari“. In afara Somaliei, toate celelalte patru tari sint aliate ale Washingtonului in Irak si in campania antiterorista.

Congresul nu stie nimic

Desi mass-media americane relateaza de aproape un an despre incercarile lui Rumsfeld de a-si asigura informatii furnizate de mijloace umane de o mai buna calitate, articolul din „Washington Post“ dezvaluie pentru prima data existenta SSB multora dintre oficialii care exercita controlul democratic asupra CIA si a altor structuri de informatii.

Printre ei se numara si membrii Comisiei de Informatii a Camerei Reprezentantilor, care au declarat ca nu stiau nimic despre SSB, desi aceasta functioneaza deja de doi ani.

Motivul: SSB a fost creata din fonduri „realocate“ intern in Pentagon, iar avocatii armatei au reusit sa reinterpreteze doua dintre legile ce reglementeaza activitatile guvernului si spionajul extern pentru a reduce simtitor atributiile de supraveghere ale Congresului.