Noi acuzatii in scandalul de la Guantanamo

Casetele video filmate la inchisoarea Guantanamo din Cuba ii arata pe gardieni lovindu-i pe detinutii suspecti de terorism, legindu-i la interogatorii si fortindu-i sa se dezbrace de la talie in jos.

Una dintre echipe era formata numai din femei, traumatizindu-i pe prizonierii musulmani, se arata in raportul secret realizat de investigatorii militari din Miami - care au vazut 20 dintre cele 500 de ore inregistrate - si obtinut de Associated Press.

Inregistrarile ridica intrebari cu privire la relele tratamente aplicate detinutilor, anchetatorii sugerind ca trebuie luate masuri care sa puna capat abuzurilor. Anchetatorii militari au citat 10 cazuri dovedite de abuz, in sase dintre ele unul sau mai multi gardieni ii lovesc pe detinuti.

Alte doua cazuri care “ridica intrebari” sint cele in care un gardian il loveste pe un detinut cu genunchiul in cap iar un altul leaga un suspect, pentru a-l supune unui interogatoriu. O alta inregistrare il arata pe un gardian stropind, in batjocura si in mod repetat, cu un spray lacrimogen, un detinut, inainte de a lasa echipa de interventie sa intre in celula.

Dezbracati de la briu in jos

Investigatorii au mai observat alte citeva zeci de cazuri in care detinutii erau dezbracati de la briu in jos si dusi in “cladirea Romeo”. In acest sector al inchisorii suspectii erau lasati goi zile intregi, dupa cum au povestit doi fosti detinuti care au fost eliberati anul trecut.

Desi nu apare nici o femeie-gardian in inregistrarile care arata detinuti dezbracati, anchetatorii au avertizat guvernul american cu privire la folosirea echipelor formate numai din femei in cazul detinutilor turbulenti, referindu-se mai ales la aspectele religioase si culturale.

“Citiva detinuti si-au exprimat nemultumirea cu privire la femeile care ii escortau si ii atingeau”, mai scrie in raport.

Uniunea Americana pentru Libertatile Civile a cerut sa i se puna la dispozitie toate fotografiile si inregistrarile video care arata felul in care sint tratati detinutii de la Guantanamo. Desi un tribunal a dat cistig de cauza cererii formulate de ACLU, guvernul american a refuzat sa predea inregistrarile, a declarat unul dintre avocatii organizatiei.