Ideea nu este deloc noua. Impozitarea dobanzilor a fost “fluturata” pe la nasul publicului, pentru prima oara, in urma cu doi ani. Tot la sugestia Fondului Monetar International. Aproape toti bancherii au declarat atunci ca acest tip de impozitare nu numai ca va descuraja depozitele dar va conduce si la cresterea dobanzilor la credite.

“Taxarea” dobanzilor este o practica fiscala raspandita in tarile dezvoltate, inclusa in sistemul de impozitare globala. Coincidenta sau nu, cand in Romania anului 2003 se vorbea de impozitarea dobanzilor, in Statele Unite se propunea abolirea impozitului de dividende.

Intr-o tara in care mai toata lumea este “subcapitalizata”, impozitarea dobanzilor cu 10 la suta va readuce in actualitate… saltelele. Adica va duce la descurajarea economisirii ba mai mult, risca sa determine o crestere a dobanzilor la credite.

In masura in care aceasta decizie se va aplica prin retinerea impozitului respectiv la sursa, adica de catre banci, atunci va duce si la cresterea cheltuielilor administrative ale acestora.

Explicatia este simpla: daca populatia (ale carei depozite la banci reprezinta 35 la suta din totalul depunerilor) isi va retrage o parte din economii de teama impozitarii, bancile vor avea mai putine resurse si, automat, vor fi nevoite sa urce dobanzile la credite pentru a putea plati mai mult niste resurse in scadere.

Reprezentantii bancilor spun ca, dimpotriva, guvernul ar trebui sa adopte o politica menita sa incurajeze bancarizarea si investitiile in piata de capital, inca firava si lipsita de adancime. In Statele Unite, presedintele Bush a introdus in 2003 un program de stimulare a economiei in care propunea abolirea impozitului pe dividende.

ADIO SPECULATORI

Investitiile prin bursa erau considerate cele mai rentabile plasamente. Sumele in cauza nu generau costuri suplimentare – cum ar fi dobanzile bancare – si puteau fi investite intr-un timp relativ scurt.

Brokerii cred ca majorarea impozitului pe veniturile din tranzactiile cu actiuni de la 1 la suta la 10 la suta nu va influenta in mod semnificativ activitatea bursiera cu conditia ca el sa nu fie mai mare decat impozitele la alte tipuri de plasamente.

Reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti sustin ca introducerea unei taxari superioare a castigurilor de pe piata de capital trebuie sa tina cont de nivelul de dezvoltare al pietei de capital romanesti. "Majorarea acestui impozit poate creste putin veniturile la bugetul de stat, dar poate indeparta multi investitori de Bursa, care oricum sunt putini - circa 10.000.

Prin urmare, in prezent baza de impozitare este redusa", este de parere Stere Farmache, directorul general al BVB.

Referinte:

Patronatele vor da in judecata Guvernul pentru majorarea impozitului pe dividende

Bani din "sectorul ascuns"

Guvernul a decis majorarea unor accize si impozite