Guvernul Romaniei va incheia, in luna martie, un memorandum economic suplimentar cu FMI, care va modifica acordul stand-by din 2004, au convenit ieri reprezentantii executivului si echipa de negociatori din partea FMI.

Dupa intilnirea de ieri de la Palatul Victoria, echipa de negociatori va pleca la Washington cu o scrisoare de intentie a autoritatilor romane privind incheierea acestui memorandum si va reveni la Bucuresti la inceputul lunii martie, pentru validarea documentului.

�Pina la semnarea memorandumului, guvernul trebuie sa opereze o rectificare de buget, pentru a demonstra ca va pune in practica masurile promise pentru indeplinirea acestor tinte�, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Seful executivului a subliniat ca multe dintre masurile severe pe care le va lua guvernul in acest an sint impuse de derapajele si derogarile de la acordul cu Fondul facute de fostul executiv, condus de Adrian Nastase, din considerente electorale.

Premierul a dat ca exemplu cu aminarea cresterii preturilor la energie electrica, cresterile salariale din anumite sectoare, cresterile salariale acordate in 2004 si nebugetate in 2005. �Situatia descoperita s-a dovedit a fi mai complicata decit ne imaginam�, a mai spus primul-ministru.

Pensiile se recalculeaza

Desi nu a fost sustinta de FMI, recalcularea pensiilor se va realiza in acest an dupa graficul stabilit. �Pe 14 martie, primele pensii recalculate vor intra in plata�, a spus seful executivului.

�Asa cum am mai aratat, guvernul este suveran in ceea ce priveste optiunile majore de politica economica si sociala, iar FMI nu s-a amestecat in prioritatile asumate de guvern�, a precizat premierul, in replica la speculatiile privind o eventuala aminare a recalcularii pensiilor. (Iuliana Roibu)

Cit cistiga bugetul

taxele majorate plus de venituri

accizele 3.726 miliarde lei

impozitul pe dobinzi 1.380 miliarde lei

impozitul pe dobinzi (nerezidenti) 121 miliarde lei

impozitul pe cistigurile din capital 1.350 miliarde lei

impozitul pe tranzactii imobiliare 423 miliarde lei

* aceste masuri totalizeaza un plus de venituri de 0,2a din PIB.

Ce vrea FMI:

majorarea accizelor de la 1 aprilie 2005 (in loc de 1 iulie 2005)

majorarea impozitului pe dobinzi de la 1% la 10% (de la 1 aprilie 2005)

majorarea impozitului pe dobinzi pentru depozitele nerezidentilor de la 5% la 10% (de la 1 aprilie 2005)

majorarea impozitului pe cistigurile din capital de la 1% la 10%(de la 1 aprilie 2005)

majorarea impozitului pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor juridice, de la 10% la 16%

diminuarea cheltuielilor materiale si a serviciilor

reducerea subventiilor si transferurilor

cresterea pretului la gazele naturale la 95 USD/t la 1 aprilie, 105 USD/t la 1 iulie, respectiv 110 USD/t la 1 octombrie

majorarea cu 2,5%-5% a pretului la energie electrica

cresterea pretului de referinta la energia termica cu 20% (de la 1 iulie 2005)

finalizarea procesului de privatizare a companiilor de distributie a energiei electrice Electrica Banat, Dobrogea, Moldova si Oltenia

finalizarea strategiilor de privatizare a companiei Electrica Muntenia Sud si a celor trei complexe energetice Turceni, Rovinari si Craiova

privatizarea CEC si BCR

privatizarea sau lichidarea celor trei mari companii ramase in portofoliul AVAS: Electroputere, Tractorul si Rulmentul

vinzarea trimestriala a 20 de companii mai mici din portofoliul AVAS

concesionarea a 3.000 km cale ferata