Fiecare are preferinte, in materie de poezie si poeti. Iata-i pe primii 10 poeti romani din toate timpurile. Au votat 34 de critici literari.

Opriti-va o clipa! Au venit poetii. Primii 10 poeti romani din toate timpurile, desemnati de 34 de critici literari. Ancheta a fost publicata la sfasitul anului trecut de revista Romania literara.

Indiferent de educatie, nu se poate sa n-ai preferinte in materie de poezie si poeti. Ca intotdeauna cand e vorba de un top, sintagma "pentru ca imi place mie" e dezarmanta si castiga teren in fata oricaror ierarhii academice. Asa ca nu ma puneti la zid daca nu vi se par semnificative versurile pe care le-am ales pentru fiecare poet.

CLASAMENT GENERAL

Ioana Parvulescu, semnatara anchetei din Romania literara, a mai initiat si alte confruntari de pareri intre oamenii de litere. Iata-i acum pe primii 10 poeti romani:

1. Mihai Eminescu (312 puncte)

2. Tudor Arghezi (243)

3. George Bacovia (151)

4. Lucian Blaga (143)

5. Ion Barbu (133)

6. Nichita Stanescu (119)

7. Mircea Cartarescu (79)

8. Leonid Dimov (51)

9. Gellu Naum (51)

10. Alexandru Macedonski (45)

MOTIVATII

"Marea castigatoare a acestui top este, de departe, POEZIA", spune Ioana Parvulescu.

Dincolo de popularitatea de care se bucura unii dintre poeti, de introducerea unora dintre ei in manualele scolare, de deliciul sau datoria memorarii versurilor, poate am intelege forma finala a acestui clasament dupa precizarile lui Tudorel Urian, unul dintre "votanti":

"Ceea ce la prima strigare pare extrem de simplu – sa faci un top al primilor 10 poeti ai literaturii romane – devine foarte complicat atunci cand te apuci concret de treaba. (…)

Rationamentul trebuie sa beneficieze de parghii cat mai solide de sustinere, altele decat memoria afectiva – care nici ea nu-i de lepadat. De aceea am introdus in ecuatie trei intrebari decisive.

1. Ce a insemnat poezia respectivului pentru literatura romana de la momentul in care a fost scrisa?;

2. Care mai e azi relevanta poeziei respectivului?;

3. In ce masura aceasta poezie imi face cu ochiul atunci cand contemplu rafturile propriei biblioteci?".