Banca Nationala a Romaniei a intervenit azi pe piata valutara interbancara si a cumparat valuta, in trei reprize, suma totala atrasa fiind estimata de dealerii bancilor la aproximativ 100 de milioane de euro, pentru a sustine cursul acestei monede. Ieri, euro a atins una dintre cele mai scazute cotatii: 35.515 lei, valoare valabila in urma cu aproape doi ani.

Scaderea euro a luat prin surprindere populatia: unii au dat navala sa-si schimbe economiile, altii cumpara in speranta ca euro va reveni cat mai aproape de 40.000 de lei.

Cumpararile de valuta ale bancii centrale au inceput la putin timp dupa deschiderea sedintei de tranzactionare, cind un euro era cotat de banci la 34.700 de lei. Dupa primele doua valuri de cumparare, cursul a urcat pina la un maxim de 37.100 de lei, iar retragerea bancii centrale a determinat o intoarcere in 36.300 - 36.600 lei.

La a treia interventie, cumpararile BNR s-au oprit in jurul unui nivel de 37.400 lei.

Reprezentantii bancilor se asteapta ca BNR sa revina in piata si maine daca raportul de schimb al euro intra pe o panta descendenta dupa anuntarea cursului oficial. De la inceputul lunii februarie, moneda nationala cistigase 5,33% in fata euro si 5% in raport cu dolarul.

O serie de analisti au antricipat ieri miscarea BNR estimind ca euro va recupera o parte din pierderea inregistrata in ultimele sedinte.