Parintii si bunicii care spun ca "tinerii din ziua de azi nu invata cum o faceam noi odata" poate au dreptate. In IT&C, distanta in timp nu este neaparat de generatii, ci mai degraba de cinci-zece ani. "Romania produce 5.

000 de absolventi in domeniul IT&C, insa numai 4-500 dintre ei sunt angajabili", considera Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor. Aproape toata lumea stie ca programa facultatilor de profil nu tine ritmul cu schimbarile din domeniu.

"Desi algoritmii si bazele informaticii, teoretic, nu s-au schimbat prea mult, industria evolueaza rapid si ce se putea aplica, practic, acum cinci sau zece ani nu mai este valabil astazi.

La terminarea facultatii, studentului i se cer aplicatii practice de care nici nu a auzit la scoala", precizeaza Octavian Oltu, team leader la ITC Networks, companie specializata in telecomunicatii si dezvoltarea software offshore. "Pot sa fiu de acord ca accentul pus pe partea practica a scazut in ultimii ani.

In acest an, o sa trecem de la cinci ani de studiu la patru ani si, o data cu aceasta trecere, o sa revizuim total programa", declara Ecaterina Andronescu, rector la Universitatea Politehnica Bucuresti. La marile universitati din Occident, partea practica este acoperita prin parteneriate cu marile companii IT&C.

Pambuccian este de parere ca la noi companiile se limiteaza doar la sponsorizarea cu echipamente pentru laboratoare si nu incheie un parteneriat cu facultatile in adevaratul sens al cuvantului. "In Statele Unite, companiile investesc zeci de milioane de dolari in laboratoare de cercetare ce apartin universitatilor.

Este mult mai ieftin ca studentii sa faca cercetare in domenii de varf, decat ca firmele sa plateasca proprii specialisti cu bani grei. La noi, exista doar cateva astfel de exemple, cum ar fi centrele de cercetare Motorola si IBM din Faculatea de Calculatoare, Automatica si Electronica din Universitatea Politehnica Bucuresti, dar, prin comparatie, sunt jucarii", explica Oltu.

Experienta practica, pe care facultatile nu reusesc sa o ofere, este compensata de multe ori de studenti, care se angajeaza inca din primii ani de facultate. "Eu nu inteleg cum poate un student sa lucreze opt ore pe zi si sa mai termine si cu note bune facultatea", este de parere Paul Paschievici, director Ciel.

Nivelul pregatirii a scazut si datorita faptului ca multi tineri aleg meserii din sfera IT&C, mai degraba cu gandul la un salariu mare decat din pasiune. Pe moment, calitatea absolventilor nu conteaza atat de mult, deoarece companiile au nevoie de mai multi oameni.

"Exista un surplus de oferte de locuri de munca, precum si o supraevaluare a asteptarilor candidatilor fata de oferta pietei, care, de cele mai multe ori, este destul de artificiala", declara Anca Tapai, reprezentant al agentiei de resurse umane Professional.

Costuri si efecte

De fapt, angajatorii au simtit ca a crescut perioada de adaptare a absolventilor la locul de munca. Doru Mardare, director general la ITC Networks, este de parere ca in aceasta perioada de adaptare noul angajat nu lucreaza la capacitatea maxima si ocupa si din timpul altor angajati pentru a reusi sa invete.

"Vrem sa ne infiintam un departament de training, care sa se ocupe de proaspetii absolventi, pentru a-i scuti pe angajatii mai vechi de timpul pierdut cu trainingul noilor angajati", mai adauga Mardare. Octavian Oltu crede ca cei care vor sa lucreze in IT&C numai de dragul banilor nu vor fi la fel de eficienti, deoarece vor urmari in primul rand pretentiile financiare.

"Vor schimba locul de munca destul de des, in urmarirea unor castiguri suplimentare permanente, iar pentru a reusi acest lucru incearca sa invete intr-un mod "hei-rupist", pentru a pacali angajatorul ca are cunostinte in domeniu", mai spune Oltu. Efectele pe termen lung pot fi mult mai periculoase pentru industria locala IT&C. Pambuccian crede ca exista pericolul unui somaj masiv in domeniu.

Foarte multe companii straine ar putea fi tentate, la un moment dat, sa inchirieze "mana de lucru" din tarile vecine, cum este Ucraina. Motivul lefurilor mai mici nu o sa tina la infinit. "IT&C romanesc se bazeaza foarte mult pe outsourcing si ma tem sa nu se repete povestea lohn-ului din industria textila", spune Pambuccian.

O solutie pentru companiile romanesti este sa inceapa sa produca proprietate intelectula. Insa, pentru a crea branduri romanesti, avem nevoie de oameni cat mai buni.

Profilul studentului

• In medie Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB) cheltuie cu un student pe an 20 de milioane lei – 40% din ei reprezentand autofinantarea

• Foarte multi studenti incep sa lucreze inca din anul II, considerand ca experienta le va oferi mai multe beneficii decat cursurile de la facultate

• Din cauza lipsei caracterului practic din facultatile de profil, creste perioada de adaptare a absolventului la un loc de munca. Cu cat este mai lunga aceasta perioada cu atat companiile vor plati mai mult timp un angajat care care nu este productiv la maxima capacitate.