Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor, companiile mari au inregistrat datorii catre bugete de 94.702 miliarde lei.

385 de firme au restante de plata catre bugetul de stat de 43.390,42 miliarde lei, ele fiind in urmatoarele situatii:

- 106 companii au inlesniri la plata pentru 5.620,47 miliarde lei;

- 230 contribuabili mari se afla in executare silita pentru recuperarea creantelor bugetului de stat de 33.450,93 miliarde lei;

- un contribuabil mare (ISPAT SIDEX Galati) are aprobata amanarea la plata a sumei de 9,44 miliarde lei;

- 27 de firme, datoare cu 4.042,21 miliarde, sunt in administrare speciala;

- 18 firme au solicitat compensarea unor datorii de 215,58 miliarde;

- la 3 contribuabili mari s-a suspendat executarea silita.

Datoriile a 351 de mari firme la bugetul asigurarilor sociale sunt de 42.516,48 miliarde lei, ele fiind in urmatoarele situatii:

- 105 au inlesniri la plata pentru 5.555,01 miliarde lei;

- 207 firme sunt in executare silita pentru 29.593 miliarde lei;

- ISPAT SIDEX are amanare la plata pentru 1.289,58 miliarde lei;

- 27 de firme, datoare cu 5.664,26 miliarde, sunt in administrare speciala;

- 7 firme au cerut compensarea pentru 12,38 miliarde lei;

- un contribuabil, dator cu 368,36 miliarde lei, este in lichidare

voluntara;

- la trei companii s-a suspendat executarea silita pentru suma de 33,3 miliarde lei.

Datoriile de 3.611,98 miliarde la fondul national unic de asigurari sociale de sanatate sunt impartite pe 291 de firme, dupa cum urmeaza:

- 59 de societati au inlesniri la plata pentru 285,79 miliarde lei;

- 194 de firme sunt in executare silita pentru 2.316,23 miliarde lei;

- ISPAT SIDEX are amanare la plata pentru 562,98 miliarde;

- 26 de firme, datoare cu 429,19 miliarde, sunt in administrare speciala;

- 7 societati au cerut compensare pentru 9,57 miliarde lei;

- un datornic cu 0,65 miliarde este in lichidare voluntara;

- executarea silita suspendata la 3 firme, datoare cu 7,57 miliarde.

Cele 5.185 miliarde datorate la asigurarile de somaj se impart intre 297 de firme:

- 68 de societati au inlesniri la plata pentru 577,65 miliarde lei;

- 192 sunt in executare silita pentru 3.476,16 miliarde lei;

- Sidex are amanare la plata pentru 321,3 miliarde lei;

- 27 de firme, datoare cu 748,88 miliarde lei, au intrat in administrare speciala;

- 5 societati au solicitat compensarea pentru 2,19 miliarde lei;

- un datornic cu 55,48 miliarde lei este in lichidare voluntara;

- la 3 firme s-a suspendat executarea silita pentru datorii de 3,34 miliarde lei.

Datorii bugetare (ne)afisate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice

Cu cativa ani in urma, daca vreun inspector fiscal indraznea sa afirme in public sau sa dea relatii la presa in legatura cu datoriile restante ale unei firme catre bugetul de stat al Romaniei, mai-marii fiscului, prin comisiile de disciplina, il punea la zid si urma o adevarata ancheta. Motivul invocat era acela ca functionarul in cauza a incalcat secretul fiscal.

Au existat cativa temerari functionari care s-au opus acestui malefic mod de acoperire si protectie a evazionistilor si praduitorilor bugetului de stat, dar in loc ca acestia sa fie apreciati au fost stigmatizati.

Cu ceva timp si rabdare, vorba proverbului chinezesc, frunza de dud s-a transformat in matase. La insistentele presei si ale societatii civile, publicarea listei cu firmele care au datorii restante catre buget a iesit din zona "secretului fiscal" si a devenit publica. Chiar Ministerul Finantelor Publice se chinuie trimestrial sa afiseze pe site-ul sau lista datornicilor. Ce metamorfoza ciudata!

Listele cu pricina au, printre altele, nu numai rolul de informare a celor interesati, ci se vrea a fi si un instrument psihologic. Aparitia pe aceasta lista ar trebui sa provoace o anumita jena sau rusine pentru neplatnici si pentru cei aflati in executare silita. Foarte bine! Dar baga cineva mana in foc ca lista cuprinde toti agentii economici care au datorii restante catre buget?

Deunazi s-a anuntat la televiziune ca exista mii de firme cu datorii restante care nici macar nu si-au depus bilant contabil! Acum se vrea radierea acestora de la ORC! Dar debitele restante ale acestora de unde se vor recupera? Daca nu se vor recupera de la nimeni inseamna ca, de fapt, statul a procedat prin institutiile sale fiscale la o creditare mascata cu dobanda zero.

Oare de ce nu or aparea pe site-ul MFP si debitele restante care s-au prescris prin neexecutare? O fi vreo demascare a modului fraudulos de conducere si organizare a fiscului? Daca s-ar publica pe site-ul cu pricina toate debitele prescrise, sunt sigur ca s-ar declansa un adevarat cutremur in structurile putrede ale MFP.

In SUA, grija pentru banul public este asa de predominanta incat chiar presedintele in exercitiu (de atunci) Bill Clinton a fost anchetat pentru utilizarea posturilor telefonice de la Casa Alba pentru sustinerea campaniei sale electorale! La noi se fura cu miliardele, iar faptasii sed bine mersi in topul de cinste al miliardarilor! Faptul ca la DGFPMB s-au prescris peste 1.

700 titluri de creanta si nici nu apar pe nici o lista a "rusinii" nu deranjeaza pe nimeni?

Despre acestea si multe altele au fost sesizati in scris atat Parchetul de pe langa ICCJ, cat si dl Dumitru Sorescu, dar probabil ca sesizarile au fost tirmise la... incinerat.

Totusi recent, prin scrisoarea nr. 210349/2005, a fost informat si dl ministru Ionut Popescu si am primit raspunsul nr. 210089/ 26.01.2005, prin care se spune ca propunerile mele de natura a duce la cresterea nivelului colectarii creantelor bugetare au fost transmise spre analiza directiilor de specialitate.

Daca intr-adevar traim in vremea adevarului si a sosit timpul dreptatii, cineva trebuie sa raspunda si pentru eronata si incompleta lista a "rusinii".

Cine raspunde, macar cu o demisie, daca mai sunt si alte firme care au datorii restante si totusi nu sunt afisate pe site-ul MFP? Nimeni? Pai, daca nu raspunde nimeni, ne putem astepta la orice bazaconii! De fapt, aici vroiam sa ajung: din lista afisata pe site-ul MFP lipsesc foarte multe firme care au datorii restante! Exemple: SC K&F Company SRL, SC Best Buy SRL, SC Milli 18 SRL, SC Zagros

Impex SRL, SC Dorina Impex SRL si multe, multe altele.

Un articol de Emil Gaina, Functionar public, consilier superior gr. 1