Senatul elimina imunitatea pentru fostii ministri

de Roxana Andronic     Ziua
Marţi, 22 februarie 2005, 0:00


Senatorii au decis ieri, ca fostii ministri nu vor mai beneficia de protectie speciala pentru actele savarsite in timpul mandatului lor, punerea lor sub urmarire penala pentru infractiunile savarsite cat au fost membri ai Guvernului facandu-se potrivit normelor de procedura penala.

Toate grupurile parlamentare, cu exceptia unor senatori PSD, s-au pronuntat in favoarea modificarii Legii privind responsabilitatea ministeriala, plenul adoptand cu 88 de voturi "pentru", trei impotriva si 29 de abtineri prevederile actului normativ.

Cei mai vehementi critici ai eliminarii imunitatii penale pentru fostii ministri au fost pesedistii Serban Nicolae (fost ministru pentru relatia cu Parlamentul) si Antonie Iorgovan, care au propus eliminarea acestei prevederi.

In cele din urma insa, dupa mai multe discutii aprinse, Iorgovan a decis sa nu-si mai sustina propriul amendament, fiind constrans sa faca acest gest de "aprecierile" lui Adrian Nastase la adresa sa. "Sunt foarte puternic mobilizat de aprecierile sefului meu la adresa mea si de aceea am decis sa ma retrag de la acest amendament", a anuntat Iorgovan.

Cetatenii, egali cu ministrii

In timpul dezbaterilor, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a explicat ca eliminarea imunitatii penale a fostilor ministri a fost ceruta atat de FMI, cat si de Consiliul Europei. "Exista o cerinta in raportul GRECO, exista o prevedere in raportul stand-by cu FMI pe aceasta tema", a punctat Macovei.

Ea a explicat ca fostii ministri sunt singura categorie care se mai bucura de protectie, sustinand ca nici magistratii, nici notarii si nici avocatii nu beneficiaza de o astfel de imunitate. "Nu are nici o conotatie politica", a declarat ministrul Justitiei. In replica, Serban Nicolae a cerut eliminarea imunitatii penale pentru toti ministrii, si fosti si actuali membri ai Guvernului.

PRM a anuntat, prin vocea senatorului Doru Liviu Bindea, ca va vota aceasta lege, subliniind faptul ca prin acest act normativ se pune semnul egalitatii intre fostii ministri si cetatenii Romaniei.

Si fostii ministri ai Justitiei in Guvernul Nastase - Rodica Stanoiu si Cristian Diaconescu - s-au pronuntat in favoarea eliminarii imunitatii ministeriale, explicand ca nu trebuie sa se faca o discriminare intre ex-ministri si ex-parlamentari. "Toti sunt egali in fata legii, asa spune Constitutia. In consecinta, trebuie sa votam ca atare", a subliniat si udemeristul Gyorgy Frunda.

Democratul Radu Berceanu a cerut votarea acestei modificari, opinand ca nici un grup parlamentar nu are motive sa se teama pentru ministrii sai. "Aceasta prevedere se va aplica tuturor Guvernelor care au existat in Romania, si actualului Guvern, si mie personal. Este o cerinta internationala", a conchis Macovei.50 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri