Creditele de consum vor atinge in curind o stare de suficienta. In schimb, bancile ii vor privi cu mai mult interes pe agricultori. Ministerul Agriculturii lucreaza la un proiect de act normativ care va schimba conditiile de creditare.

Dupa ce a acordat masiv credite de consum, sistemul bancar se va orienta in urmatorii ani pe creditele pentru agricultori, estimeaza reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). „Situatia actuala in domeniul creditarii sectorului agricol este similara cu cea intilnita in urma cu trei ani in retail.

Atunci, cind un client intra intr-o banca si solicita un credit ipotecar sau de consum, functionarul ii zimbea si ii spunea ca a gresit adresa. Starea se datoreaza faptului ca nu sint create conditiile necesare ca atit banca, cit si asiguratorul sa aiba certitudinea ca afacerea este viabila“, a declarat Radu Ghetea, presedintele ARB, prezent la conferinta „Bankassurance“.

Fondurile europene dezvolta creditul rural

Principalii factori care vor duce la dezvoltarea creditului rural se refera la fondurile europene care patrund in tara noastra: SAPARD si, dupa momentul 2007, Fondul de Restructurare Rurala. Aceasta in conditiile in care banii europeni pot fi accesati numai daca si agricultorii vin cu o parte din bani.

„Creditul agricol se va dezvolta datorita implementarii programului SAPARD care nu se poate face fara banci. De asemenea, dupa 2007, dupa ce se vor putea accesa fondurile de restructurare, va fi o explozie a creditelor atit la cele pentru investitie cit si la cele pentru productie, ne-a explicat Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Riscurile sint inca mari

Momentan, din cauza riscurilor mari, bancile nu au nici un interes sa-i finanteze pe producatorii agricoli care nu-si pot demonstra in nici un fel bonitatea. „Prevederile actuale fac inaplicabila legea. In urma cu un an, ARB a participat la o serie de discutii cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, unde am prezentat propuneri pentru imbunatatirea Legii creditului agricol.

Noi am solicitat ca subventia sa fie acordata fermierului pentru asigurarea culturii si inainte de infiintarea acesteia. Pina la urma, propunerea nu a fost luata in considerare“, a spus Ghetea.

Garantii de 900 de miliarde lei

Din datele Ministerului Agriculturii, valoarea creditelor din agricultura care au fost rambursate anul trecut s-a ridicat la 1.400 de miliarde lei. De asemenea, valoarea garantiilor acordate de Fondul de Garantare a Creditului Rural s-a ridicat la 900 de miliarde lei. Garantia oferita de Fond nu poate depasi 50% din valoarea unui credit pe termen scurt, si 70% pentru creditele pe termen lung.

In aceste conditii, producatorii solicita modificarea legislatiei referitoare la creditul agricol, cit si cea care reglementeaza modul in care se incheie polite de asigurare. „Daca se pune la punct Legea asigurarilor, acordarea unui credit nu va mai fi la fel de riscanta. Daca s-ar putea garanta cu polita de asigurare, riscul va fi acoperit in proportie de 100%”, mai spune Radulescu.

Propunerile legislative sub semnul intrebarii

De la instalarea la putere, noua conducere a Ministerului Agriculturii pregateste producatorilor din sector un act normativ care sa le rezolve problemele cu finantarea. La ora actuala insa proiectul de act normativ nu a luat inca o forma concreta finala. „Vor fi alte conditii de acordare a creditului.

Nu s-au stabilit pina in prezent care vor fi acestea”, ne-a spus Aurica Stoica, consilierul pe probleme financiare al ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur. Potrivit acestuia, in cadrul ministerului se va organiza saptamina aceasta un comitet de lucru care va propune modificari la Legea referitoare la asigurarile in agricultura.

Schimbare de atitudine

Presedintele ARB este de parere ca eventualele modificari ale Legii creditului agricol vor avea ca efect schimbarea atitudinii bancilor si asiguratorilor fata de sectorul agricol, mai ales in perspectiva diminuarii potentialului de crestere a sectorului de retail.