Trei mari organizatii sindicale internationale, Confederatia Europeana a Sindicatelor (ETUC), Confederatia Mondiala a Muncii (WCL) si Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere (ICFTU) au inaintat ieri o scrisoare primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

Documentul exprima ingrijorarea miscarii sindicale europene si internationale fata de propunerile de modificare a Codului Muncii elaborate si sustinute de Guvernul Romaniei.

Sindicalistii atrag atentia Cabinetului Tariceanu ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana presupune si "adaptarea la Modelul Social European si o grija fata de standardele sociale ale populatiei".

Sindicatele europene ameninta ca vor pleda chiar in fata Comisiei Europene pentru aplicarea clauzei de salvgardare, respectiv amanarea cu un an a aderarii Romaniei, in cazul in care drepturile sociale vor fi incalcate.

Trebuie reamintit faptul ca la 19 martie reprezentantii confederatiilor sindicale din Romania vor participa la euro-mitingul ce va fi organizat de marile organizatii europene la Bruxelles.

Protestele continua

Actiunile de protest ale celor mai mari cinci centrale au mers mai departe, conform graficului stabilit de comun acord. Ieri, a fost randul membrilor BNS sa iasa in strada in orasele-resedinta de judet.

Cea mai mare actiune a avut loc la Constanta, unde peste 400 de sindicalisti au pichetat prefectura, protestatarii huiduind orice persoana care intra sau iesea din prefectura.