Atmosfera in PSD se inflameaza pe zi ce trece. Dupa ce in Delegatia Permanenta de luni dimineata se ajunsese la un "consens" privind transmiterea unor mesaje de stabilitate si de conlucrare pentru pregatirea congresului, atacurile s-au dezlantuit cu o si mai mare intensitate, ajungandu-se la ceea ce in limbaj popular este categorisit drept "injuraturi ca la usa cortului".

Presa a consemnat ieri ca la intrunirea grupului parlamentar din Senat de luni seara Iliescu ar fi afirmat ca "Geoana s-a purtat ca un prostanac intre cele doua tururi de scrutin ale prezidentialelor, cand s-a dus prin tara si a spus ca UDMR va fi alaturi de PSD la guvernare".

In opinia lui Iliescu, acele afirmatii ale lui Geoana au dus la pierderea unui numar important de voturi in Transilvania, ceea ce, in final, a insemnat pierderea alegerilor prezidentiale de catre Adrian Nastase.

Constatarea facuta de Iliescu l-a suparat rau de tot pe mai junele Geoana. Intr-un interviu acordat postului de Radio Info Pro, fostul ministru de Externe l-a criticat pe fondatorul PSD si nu s-a jenat chiar sa afirme, printr-o academica formulare, ca ar fi senil.

"O jignire impardonabila"

Intrebat cum comenteaza afirmatiile lui Ion Iliescu la adresa lui, Geoana a raspuns cu naduf: "Este o jignire impardonabila. Si poate sa vina si de la Dumnezeu din ceruri, ea nu este de acceptat! Cred ca Ion Iliescu fie face un atac politic deliberat, fie a ajuns intr-o etapa a vietii sale biologice in care nu mai stie ce vorbeste. Repet, acest lucru nu poate fi tolerat.

Poate ca este fata nevazuta a lui Ion Iliescu, pe care de multe ori nu am stiut sa o sesizam la timp".

Mai mult, Geoana crede ca modul in care intelege Iliescu sa abordeze si sa comenteze situatia actuala din PSD il scoate de pe scena politica. "Una este sa facem o analiza lucida si de multe ori critica despre ceea ce face cineva, si alta e sa ne jignim de o astfel de maniera.

Cred ca este inca o dovada a faptului ca, desi Ion Iliescu are multe merite de-a lungul timpului, nu mai este un om pentru momentul actual, pentru politica la varf in Romania", a declarat Geoana.

Ce-si reproseaza fostul ministru de Externe

Fostul ministru de Externe recunoaste ca el insusi are multe sa-si reproseze. "Probabil ca nu am spus mai din timp anumite chestiuni legate de nevoia de a fi mai fermi in lupta impotriva coruptiei, poate ca in cele doua tururi ne-am relaxat prea devreme. Sunt multe lucruri pe care mi le pot reprosa si eu, cum ni le putem reprosa cu totii", spune Geoana.

El crede ca toata confuzia care domneste acum in PSD "este o tulburare aproape inevitabila intr-un partid care a fost foarte aproape sa castige alegerile, sa formeze Guvernul si care dupa aceea s-a trezit intr-o situatie de a trece in opozitie".

"Dar dincolo de acest subiect, intrebarea pe care o avem cu totii este ce avem de facut acum. Eu cred ca PSD nu mai are luxul sa astepte greselile guvernarii. Cred ca trebuie sa transam de pe acum lucrurile in PSD, astfel ca partidul sa devina mai atractiv si mai credibil, ca alternativa reala pentru actuala Putere. Ne putem trezi cu alegeri mai devreme decat termenul normal", considera Geoana.

"Grupul Geoana" pregateste un puci

Geoana s-a aratat contrariat si de declaratia de ieri a lui Ion Iliescu, care a afirmat ca nu mai are nici un apetit sa mai candideze la functia de presedinte al PSD.

"Desi domnul Iliescu a spus ca nu are un mare apetit pentru a candida la sefia partidului, ma indoiesc ca n-are apetit, pare sa aiba un apetit foarte bine pus la punct, dar daca intr-adevar nu este interesat de conducerea partidului, sunt convins ca o sa apara si alti contracandidati.

Ma gandesc tot mai serios daca nu este momentul sa ne anuntam candidatura pentru o functie importanta in PSD", a declarat Geoana. Afirmatia sa confirma faptul ca in PSD s-a creat o aripa care se pregateste intens sa preia puterea in partid.

Armistitiu de ochii lumii

Ion Iliescu si Adrian Nastase si-au insusit observatiile din cadrul Delegatiei Permanente a PSD de luni si se straduiesc sa fie la unison in declaratii. Cei doi lideri ai PSD - fondatorul Ion Iliescu si actualul presedinte Adrian Nastase - incearca sa linisteasca spiritele in partid, lansand spre teritoriu mesaje dintre cele mai conciliante.

Cei doi vor sa convinga masa mare a membrilor de partid ca intre ei nu exista dispute sau animozitati.

Iliescu a recunoscut insa ca in partid exista "o stare de nervozitate generala". "Totdeauna cand pierzi, cand un partid intra in Opozitie e un soc. Si socul asta are si reflectari personale", a spus Iliescu, precizand insa ca Adrian Nastase este "poate cel mai linistit", dar ca altele sunt persoanele care alimenteaza, in mod artificial, disputele din interiorul partidului.

El a spus ca structura de conducere a partidului va fi lamurita la Congres. "Suntem inca in faza de elaborare a tuturor acestor masuri la care ne gandim si in plan doctrinar, si in plan programatic. Avem multe sugestii ale oamenilor din partid, din teritoriu, pentru ca, in final, sa rezulte o schema acceptata de toata lumea.

Abia atunci vom discuta si plasarea nominala a unora si a altora", a spus Iliescu.

Impinsi din spate

Dincolo de aceste declaratii linistitoare, diferenta de opinii este vizibila. Amandoi recunosc ca la nivelul organizatiilor fiecare are sustinatorii lui.

Iliescu sustine ca "nu se precipita" pentru a-si anunta candidatura la presedintia PSD, desi unii dintre membrii Delegatiei Permanente i-au solicitat sa lamureasca aceasta chestiune. "Mai am timp sa-mi anunt candidatura. Eu nu simt o asa nevoie stringenta. O sa discutam la sedinta Biroului Executiv Central din 10 martie daca este cazul sa anuntam public intentiile.

Asta nu inseamna ca ezit, dar nici nu vreau sa creada lumea ca am venit pentru niste interese de ordin personal, pentru ca nu ma intereseaza absolut nimic. Candidaturile vor putea fi anuntate chiar si in cadrul congresului", spune Iliescu.

Adrian Nastase admite, in schimb, ca multe organizatii locale doresc clarificari in legatura cu intentiile sale de a candida pentru o functie de conducere. "Cred ca in pregatirea Biroului Executiv de saptamana viitoare trebuie sa tinem seama si de acest mesaj", a declarat Nastase.