AVAS a fost autorizata sa contribuie la completarea Fondului pentru ajutor financiar al unor investitori la FNI, cu un cuantum de 15 miliarde de lei, potrivit unei hotarari adoptate, joi, de plenul Camerei Deputatilor.

In varianta initiala, legea prevedea ca fondul pentru ajutor financiar al

unor investitori la FNI se constituie din urmatoarele surse: contributia

societatilor comerciale cu capital integral de stat, din fondul propriu de

rezerva al acestora, in cuantumul care se aproba prin hotarire a Guvernului; dobinzi incasate pentru plasamentele financiare, pe termen scurt, efectuate din disponibilul Fondului; varsaminte, donatii, facute de persoane fizice sau juridice, precum si alte surse, in conditiile legii.

In urma modificarii legii, a fost adaugata, ca sursa de finantare, si

"contributia AVAS, in cuantum de 15 miliarde de lei, din incasarile aferente valorificarii creantelor preluate potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului 51/1998 privind valorificarea unor active ale statului, republicata, cu modificarile ulterioare, prin derogare de la prevederile art 10, alineatul 1 din acest act normativ".

Potrivit alineatului mentionat, sumele obtinute de Autoritatea pentru

Valorificarea Activelor Bancare (care a fuzionat ulterior cu AVAS - n.r.) din valorificarea activelor bancare puteau fi utilizate numai pentru acoperirea cheltuielilor proprii de functionare si operare si a

cheltuielilor de administrare si de valorificare a activelor bancare

preluate, diferenta urmnd sa fie virata la trezoreria statului.

Conform expunerii de motive a proiectului de lege, aceasta masura a fost impusa de faptul ca procesul de acordare a ajutoarelor financiare a fost intrerupt, din cauza fondurilor insuficiente. La aceasta situatie s-a ajuns dat fiind faptul ca societatile comerciale cu capital integral de stat nu si-au putut indeplini obligatia legala sau si-au indeplinit-o partial.

Liderul grupului parlamentar al PRM, Lucian Bolcas, a cerut trimiterea

proiectului de lege la comisii pentru a fi reexaminat, considerind ca, prin adoptarea acestuia se incearca scutirea de la plata contributiei la Fondul pentru ajutor financiar a unor societati comerciale. Bolcas a considerat ca principala problema o reprezinta identificarea fondurilor din care se vor plati ajutoarele financiare investitorilor FNI.

El a subliniat ca rezolvarea consta in introducerea unui nou articol, care sa stipuleze faptul ca AVAS va continua recuperarea datoriilor de la societatile comerciale cu capital integral de stat.

Propunerea lui Bolcas nu a intrunit votul deputatilor, proiectul de lege

fiind adoptat in forma decisa de Senat. Camera Deputatilor este camera decizionala.