Operatorul de telefonie mobila Connex va lansa serviciile comerciale de telefonie 3G in mai putin de patru luni, a declarat in Ziarul Financiar Ted Lattimore, presedinte si director de operatiuni (COO) al companiei.

„Vom incepe foarte curand ultimele teste si ne asteptam sa lansam serviciul comercial 3G in prima jumatate a acestui an”, a spus el. „Nu stiu cat timp vom fi singuri pe aceasta piata, insa cu siguranta vom fi primii”.

Reteaua de telefonie 3G a Connex este instalata in opt mari orase, dar deocamdata nu a fost folosita decat de tehnicienii care o testeaza. „Suntem in grafic, daca nu cumva chiar putin mai avansati”, spune Lattimore.

Ultimele teste vor fi initiate cu aproximativ o luna inainte de lansarea oficiala. Dupa lansarea serviciilor 3G UMTS, Connex va organiza si unele activitati de prezentare - prin demo-uri si seminarii - pentru clientii din segmentul de afaceri si pentru partenerii din reteaua de distributie.

Printre cei care ar putea folosi printre primii serviciile 3G se numara clientii care poseda deja un telefon compatibil 3G, pe care l-au cumparat din strainatate. „In reteaua Connex exista in jur de 10.000 de astfel de utilizatori”, spune Lattimore.

„Acestia probabil ca au folosit deja servicii 3G in strainatate, sau cel putin sunt mult mai familiarizati cu ele decat ceilalti utilizatori din Romania. Desi nu stim cati dintre ei vor cumpara servicii 3G si in Romania, ei reprezinta o prima categorie de potentiali utilizatori”, spune el.

Numarul total al clientilor care vor fi atrasi de aceste servicii nu poate fi prevazut cu exactitate. „In Romania sunt 10 milioane de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila. Probabil ca n-o sa avem de la inceput un milion de oameni care sa cumpere si servicii 3G”.