Cinci ani de puscarie cu executare - au decis judecatorii ca trebuie sa execute faptasul in primul dosar finalizat la Iasi intr-un caz care priveste acte de terorism. Abia "liberat" de la Gherla, Danut Cezar Onofras (38 de ani) a ales, in mai trecut, sa santajeze familii instarite.

A urmarit sase familii cu vile aratoase si a contactat proprietarii, pe care i-a amenintat ca le va arunca locuintele si masinile de lux in aer si ca le va ucide rudele apropiate. Pentru a nu mai pune in practica amenintarile, Onofrasi pretindea 1.000 euro per familie. Pana sa incaseze banii, el expedia scrisori de amenintare in care se recomanda ca fiind membru al unei retele de mercenari.

El scria in ravas: "Suntem o grupare de mercenari care ucide la comanda. Va filam de foarte mult timp si va urmarim din umbra. Stim toate dedesubturile si afacerile voastre dubioase. Trebuie sa aduceti cate 1.000 de euro intr-un plic, pe care sa-l lasati pe soclul statuii lui Stefan cel Mare, din fata Palatului Culturii. Daca nu va veti conforma, veti suporta consecintele.

Va vom detona casele, masinile si va vom omori familia". Fostul puscarias a fost capturat pe esplanada Palatului Culturii, chiar in momentul in care incasa 300 euro de la o victima. "Mercenarul" s-a declarat nevinovat in fata judecatorilor Tribunalului Iasi deoarece nu dispunea de... "materialul necesar confectionarii unei bombe", dupa cum a afirmat.

Onofras executase 14 ani de inchisoare din cei 19 ani la cat fusese condamnat pentru uciderea fiicei sale, de 3 anisori. Acum mai are de executat 5 ani pentru santaj si acte de terorism, pedeapsa la care s-ar putea adauga alti 5 ani, "coada" de la condamnarea anterioara, pentru omor deosebit de grav.