Pe termen mediu si lung, integrarea in Uniunea Europeana ne va aduce beneficii importante. Pe termen scurt, insa, e foarte posibil sa ne turteasca puterea de cumparare. Veniturile reale ale romanilor se vor reduce, o data cu intrarea in UE, cu aproape o zecime.

Cel putin asa reiese dintr-o estimare realizata pe baza prognozelor privind evolutia salariului mediu brut, respectiv a preturilor la produse si servicii. Unele produse si servicii ar putea sa se ieftineasca sau macar sa stagneze, dar pentru cele mai multe se asteapta scumpiri. Pastrand structura cheltuielilor, salariul mediu ar trebui sa depaseasca 300 de euro in 2007.

324 de euro: bugetul pentru integrare

Pastrand structura cheltuielilor, salariul mediu ar trebui sa depaseasca 300 de euro in 2007. Cele mai importante scumpiri se vor inregistra la utilitati: facturile la gaze, electricitate ori energie termica vor cantari mai greu.

Si tutunul si tariile vor deveni mai dificil de cumparat o data cu cresterea accizelor – o sticla de whisky ori vodca ar putea costa cu 50% mai mult din vara viitoare, iar la tigari cresterea ar putea ajunge la 75% pana in 2007. Nici transportul nu va mai fi la fel de ieftin, caci benzina ar putea ajunge la un euro pe litru inca din aceasta toamna.

Ne putem astepta, insa, si la preturi care vor creste putin, nu vor creste deloc sau chiar vor scadea! In aceste categorii ar putea intra alimentele ori telefonia. „Este de asteptat ca preturile din tarile Uniunii sa scada treptat si astfel sa ajunga la nivelul celor din Romania", spune Dorin Odiatiu, International Business&Interconnection Manager al Orange Romania.

Dar cu o floare nu se face primavara: in 2007, in buzunare vor atarna mai greu si asigurarile – fie ele mult mai scumpe, cum va fi cazul RCA, fie nou introduse, ca cele private de sanatate. Bancherii preconizeaza ca romanii se vor imprumuta mai mult in viitorul apropiat, asa ca si ratele la credite vor fi mai mari pentru romanul mediu.

Cresterile de preturi de pe piata imobiliara vor insemna si ele chirii mai mari si costuri mai ridicate pentru cei care vor sa-si cumpere o casa sau un teren. Nici macar sa iesi in oras nu va mai fi la fel de simplu ca pana acum – e posibil ca preturile sa tinda sa le egaleze pe cele europene mult mai repede decat veniturile. Iar lucrurile ar putea sta si mai rau.

Factorii psihologici care s-au manifestat in unele din tarile intrate in Uniune anul trecut ar putea actiona si la noi. Astfel, e posibil ca unele produse ori servicii sa devina, dupa 1 ianuarie 2007, si mai scumpe decat s-a estimat. Ramane de vazut cat de raspandit va fi printre oamenii de afaceri principiul „daca am intrat in UE, punem preturi ca in UE".

Singura speranta a romanului de rand ramane fie ca, in viitorii doi ani, salariile sa evolueze totusi un pic mai bine decat se crede in prezent, fie ca intrarea pe piata a unor companii europene cu preturi prietenoase sa tina la un nivel acceptabil puterea de cumparare.

Unele produse si servicii ar putea sa se ieftineasca sau macar sa stagneze, dar pentru cele mai multe se asteapta scumpiri. Fostul si actualul presedinte s-au contrat de curand pe tema costurilor reale ale integrarii.

Daca unul parea foarte decis sa le explice romanilor ce implica aderarea la UE, cu bune si rele, altul a dat semne ca ar dori sa le arate acestora doar fata frumoasa a procesului de integrare.

Intretinerea ne va ustura la portofel

In 2007, ne vom gandi de doua ori inainte de a aprinde lumina sau de a deschide un robinet. Electricitatea, gazele naturale, apa rece si cea calda ori energia termica vor ajunge, treptat, sa coste cat in tarile occidentale. Primii pasi in acest sens au fost facuti deja, iar una din cele mai importante masuri va fi luata incepand cu 1 aprilie (in loc de 1 iulie, cum fusese prevazut initial).

Este vorba de introducerea accizelor pentru energia electrica si gaze, in paralel cu cresterea tarifelor la aceste utilitati. In total, dupa cum a anuntat ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, electricitatea se va scumpi cu circa 5%, iar gazele naturale, cu 20-25%. La 1 iulie 2005, pretul energiei termice va creste si el cu 20%.

Nici tariful la apa nu va ramane pe loc, de aceasta data decizia fiind luata la nivel local. Pana la 1 ianuarie 2007, insa, „nici unul din serviciile de utilitate publica nu mai poate fi subventionat, conform regulilor Uniunii Europene", spune presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, Radu Opaina.

„Chiar daca nu venea aderarea, masurile acestea trebuia sa fie luate", explica el. In total, cresterile de preturi din 2005 si 2006 vor face ca intretinerea unei case sa coste cu circa 50% mai mult decat in prezent.

Pretul la mancare nu o ia razna

Chiar daca in unele tari din zona mancarea s-a scumpit brusc dupa aderare, e posibil ca in Romania socul sa fie ceva mai mic. Ba chiar ca unele produse sa devina mai ieftine.

„In mod normal, cum marea majoritate a materiei prime din industria carnii vine din import, singurele influente asupra preturilor ar trebui sa provina din cresterile de salarii si din scumpirea utilitatilor si a chiriilor", spune Sorin Minea, patronul Angst. Petre Niculae, director in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, afirma ca preturile se vor alinia cu cele din UE.

„Dar asta nu inseamna ca vor creste – unele chiar vor scadea, caci piata e suverana", spune el. Florea Popescu, presedintele Asociatiei Patronatului din Industria Laptelui (APIL), da ca exemplu posibilitatea ca unii producatori europeni din domeniu sa vina cu preturi mult mai mici pe piata romaneasca, datorita primelor de export pe care le incaseaza. „Va fi greu pentru noi", declara el.

Si la alte produse se asteapta scaderi de preturi. „Sucurile naturale, de exemplu, sunt mai ieftine in Uniune decat la noi. Practic, in Romania preturile la alimente vor fi cele pe care le va suporta piata. Nu cred ca va fi vorba de un soc", considera Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR).

Bani grei pentru micile placeri

Spre deosebire de mancare, micile placeri, cum ar fi mersul la restaurant, la film ori la teatru ori fumatul si consumul de alcool ne vor arde la buzunare. „In acest moment, este practic imposibil sa facem o estimare corecta a evolutiei preturilor la tigarete, deoarece calendarul de crestere a accizelor convenit cu UE este aruncat in aer.

Daca s-ar fi respectat acest calendar, in perioada 2002-2010, cresterea anuala a preturilor de vanzare cu amanuntul ar fi fost, in medie, de 24%", spune Gilda Lazar, director Corporate Affairs JTI Romania. Si bauturile tari vor fi mai scumpe.

Romulus Dascalu, presedintele Garant, patronatul din domeniu, spune ca accizele impuse de aderarea la Uniunea Europeana vor duce la o crestere cu 25% a preturilor in 2005 si cu inca 25% la 1 iulie 2006. „Speram ca, dupa 1 ianuarie 2007, sa ramanem, cel putin o perioada, la nivelul minim de accize", spune el.

Desi cu un curs mai greu de estimat, serviciile din baruri, restaurante, dar si accesul la cultura, vor fi totusi mai piperate. „Nu va fi un salt brusc, va fi o tranzitie a preturilor conforma cu tranzitia catre o calitate superioara a serviciilor si produselor", explica Laurentiu Avram, presedintele Asociatiei Barmanilor si Somelierilor din Romania.

Mai multe taxe, obligatii si datorii

Conform cifrelor companiilor de asigurari, doar circa jumatate din autovehiculele din Romania au polita e asigurare RCA. Cum legile si controalele ar trebui sa fie mai aspre dupa 1 ianuarie 2007, se asteapta o crestere semnificativa a cheltuielilor din acest domeniu, insotita de marirea primelor de asigurare.

Asigurarile private de sanatate si cele de viata vor atrage si ele, se presupune, din ce in ce mai multi romani, avand in vedere numarul mic de clienti de pana acum. Si bancile isi freaca mainile de bucurie: in Romania, totalul creditelor aflate in derulare reprezinta cam 20% din PIB, in timp ce media Uniunii Europene este de 100%.

Daca vom respecta modelul occidental, ne vom indatora din ce in ce mai mult si, in consecinta, ratele vor reprezenta din ce in ce mai mult (si ca proportie din veniturile noastre, si ca valoare). Nici piata imobiliara nu va sta pe loc. „Din punct de vedere strict economic, nu ar trebui sa se intample nimic in 2007.

Cetatenii straini pot deja sa cumpere cladiri in Romania, iar daca isi infiinteaza o firma, pot cumpara si terenuri. Insa factorii de natura psihologica vor conta foarte mult si vor duce la cresterea atat a preturilor pentru proprietati, cat si a chiriilor", spune analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Costul transporturilor se duce in sus

Chiar si in conditiile in care euro a scazut, pretul unui litru de benzina cu cifra octanica 95 nu depaseste, deocamdata, in Romania, 85 de eurocenti. Mai exact, din acest punct de vedere, suntem inca una dintre cele mai ieftine dintre tarile membre si candidate, comparandu-ne cu Grecia, Bulgaria, Cehia, Andorra, Slovacia ori Spania.

Pentru soferii romani, lucrurile nu vor ramane asa prea multa vreme. Conform unor surse din piata, pana la sfarsitul anului se preconizeaza introducerea nivelului mediu de accize din UE, ceea ce va insemna ca vom plati pentru un litru de benzina cat un italian, ungur sau neamt: circa 1-1,10 euro, adica cu aproximativ 20-30% mai mult.

Va fi influentat, fara doar si poate, si pretul transportului in comun. Pentru vehiculele alimentate cu energie electrica, va trebui luata in calcul scumpirea curentului. Daca ea va fi simtita mai putin decat cea a combustibilului petrolier, reducerea sau chiar eliminarea unor subventii va cantari mai greu.

Surse din conducerea RATB spun ca, in 2007, un bilet de autobutz, troleibuz ori tramvai va costa in jur de 50 de eurocenti (fata de 28, in prezent), iar un abonament lunar va ajunge la circa 10-12 euro (fata de 7, acum).

Comunicatiile nu se scumpesc exagerat

E posibil sa vedem, dupa 1 ianuarie 2007, dar, cu putin noroc, chiar inainte de aceasta data, ca vom plati pentru serviciile de telecomunicatii preturi mai mici sau cel mult egale cu cele de acum. Concurenta acerba de pe piata telefoniei mobile, dar si lupta dura care se anunta pe piata telefoniei fixe si pe cea a providerilor de Internet vor tine tarifele in sah.

Ponderea acestui capitol in cheltuielile romanului mediu va creste totusi, cu circa 30-40%, in urmatorii doi ani, ca urmare a largirii treptate a paletei de servicii solicitate. De altfel, si furnizorii promit sa nu creasca preturile.

Elena Cristian, Manager Media Relations al RomTelecom, spune ca, „in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, RomTelecom va continua procesul de rebalansare a tarifelor.

In acest moment, managementul companiei noastre este vest-european, ceea ce implica si politica tarifara, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana neinsemnand, in acest caz, modificarea, la data respectiva, a preturilor de pe piata telefoniei".

Nu trebuie sa uitam, totusi, ca ultima „rebalansare" a insemnat o crestere cu 34% a abonamentului la Rom- Telecom, in timp ce pretul convorbirilor a scazut cu maximum 10%.