Traian Basescu a descins cateva zile la Washington, unde s-a bucurat de o primire calduroasa din partea lui George W. Bush, dar unde s-a lovit de nemultumirile FMI, care ameninta sa rupa logodna cu guvernul Tariceanu.

Cat a fost plecat, comentatorii ramasi acasa s-au intrecut sa-i laude realizarile politice, care au scos Romania din pasivitate si i-au acordat un rol mai activ in politica internationala.

Presedintele roman i-a adus aminte omologului sau american de curcubeul oferit de Bunicuta, la Bucuresti, in 2002. A pus problema vizelor pentru romani. A atras noi promisiuni legate de instalarea unor baze americane in tara noastra. Si a anuntat sosirea unor mari companii americane in Romania.

Zambetul lui Basescu a palit insa dupa intalnirile cu directorul FMI Rodrigo Rato, pe care nu a reusit sa-l induplece sa pasuiasca Romania in materie de deficit bugetar. Fapt ce a determinat presa de la Bucuresti sa parieze ca guvernul Tariceanu va rupe acordul incheiat de fostul guvern cu FMI, de dragul unui deficit bugetar mai mare.

Acordul este util, dar nu este indispensabil, a avertizat Tariceanu. Guvernul sau a decis totusi o serie de masuri suplimentare pentru compensarea deficitului, masuri prezentate FMI.