Simona Marinescu, din societatea civila romaneasca in birourile celei mai renumite institutii financiare internationale

A fost politician, a activat in societatea civila, a propus proiecte de legi si de cultura si a luptat alaturi de Romania pentru Romania. Si acum este alaturi si pentru Romania, dar din birourile Bancii Mondiale, post pentru care a primit o oferta la sfirsitul misiunii pe care a desfasurat-o in Irak. Acum este coordonator regional de politici sociale in Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Are in portofoliu 21 de tari din aceasta regiune, Irakul continuind sa fie centrul major de interes al eforturilor ei. A inceput deja activitatea in Maroc si Iordania si lucreaza in paralel proiecte in Irak si cu guvernul britanic (Departamentul de Dezvoltare DFID).

Simona Marinescu este una dintre nominalizatele pentru aparitia in topul femeilor de succes din Romania, top in care a fost si anul trecut la pozitia 15, cu un total de 35,5 puncte.

"2004 este anul celor mai spectaculoase schimbari din viata mea", incepe Simona Marinescu povestea realizarilor din 2004, trimisa pe mail din biroul pe care il ocupa astazi in cladirea Bancii Mondiale la Washington, in calitate de coordonator regional de politici sociale - Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

In perioada 7 noiembrie 2003-3 iulie 2004, Simona Marinescu a fost emisarul special al Romaniei in Irak, Labor and Social Affairs Leading Advisor (ministru adjunct al muncii si afacerilor sociale) in Autoritatea Provizorie a Coalitiei conduse de administratorul civil al Irakului.

In aceasta perioada, cele mai importante realizari au fost: elaborarea capitolului de drepturi sociale din Constitutia provizorie a Irakului, a proiectului noului Cod al Muncii, a proiectului Legii securitatii nationale, reabilitarea ministerului si a celor 28 de centre de pregatire vocationala din Irak, reorganizarea departamentului Labor and Social Security din ministerul irakian, reorganizarea

oficiilor de pensii si de asistenta sociala, plata drepturilor de pensii si marirea lor in trei etape distincte si plata ajutoarelor sociale catre 112.000 de familii sarace. Pentru toata aceasta activitate desfasurata de Simona Marinescu in Irak, secretarul apararii, Donald Rumsfeld, i-a acordat Certificatul de apreciere.

2004 a avut si minusuri

"Anul 2004 a avut si el partea lui de tristeti", povesteste Simona Marinescu. "Ranirea soldatului roman la Al-Hillah, pe care l-am directionat impreuna cu medicul militar Bogdan Tudose spre Spitalul Militar din Ramstadt, Germania, unde sint ingrijiti militarii Coalitiei. Ranirea civilului Daniel Caloieanu, de la compania Bidepa, pe care l-am supravegheat zi de zi in Spitalul Coalitiei din Bagdad.

Moartea tinarului Alexandru Aron (in acelasi atac in care a fost ranit Daniel). Accidentul jurnalistului roman de la Radio Romania, Catalin Gombos, in urma intrarii intr-un schimb de focuri intre insurgentii irakieni si trupele coalitiei", mai spune fostul presedinte al Comisiei de Munca si Protectie Sociala din Senatul Romaniei.