articol preluat din Cotidianul

Ion Tiriac ii da in judecata pe Cornel Ivanciuc, Laszlo Szabo-Szeley si Florin Tudose, pe moderatorul Madalin Ionescu si postul de televiziune National TV, in urma unei dezbateri privind celebra vinatoare de la Balc.

Acuzatia adusa este aceea de a-i fi stricat imaginea fostului tenismen prin afirmatiile facute la emisiunea „Miezul problemei", difuzata pe 25 ianuarie a.c. Tema dezbaterii invocate de Tiriac se referea la eventualele incalcari ale legii in cazul partidei de vinatoare de la Balc. Cunoscutul om de afaceri a declinat invitatia de a participa la emisiune, pretextind ca pleaca in Germania.

El si-a facut cunoscut punctul de vedere asupra subiectului a doua zi, la emisiunea „Zece si un sfert" de la Realitatea TV.

Deficit mare de imagine

Madalin Ionescu crede ca e vorba de o incercare de intimidare, mai ales ca Tiriac recunoaste ca moderatorul nu a facut afirmatii defaimatoare la adresa sa. Lui Ionescu i se reproseaza doar ca nu a intervenit atunci cind trebuia. Realizatorul de la National TV crede ca Tiriac nu intelege conceptul de libertate a exprimarii.

„Poate ca ar trebui sa dea in judecata cele citeva sute de telespectatori care au trimis mesaje dure la adresa lui si a lui Adrian Nastase", comenteaza moderatorul.

Jurnalistul Cornel Ivanciuc afirma ca el se astepta sa fie dat in judecata, dar banuieste ca totul va degenera intr-un circ din care imaginea lui Tiriac va iesi si mai sifonata decit este acum. „Decizia multimilionarului roman este socanta prin suma enorma pe care o pretinde", considera Laszlo Szabo-Szeley.

Daca ar fi vrut sa procedeze corect, ar fi cerut o suma neglijabila, multumindu-se sa-si restaureze onoarea patata, nu sa cistige bani de pe urma unor oameni al caror standard de viata nu e comparabil cu al sau, adauga presedintele fundatiei AVES.

Surse din anturajul lui Tiriac declara ca suma ceruta de el a fost calculata nu in functie de veniturile acuzatilor, ci in functie de dimensiunile pagubei pe care crede ca acestia i-au adus-o.

Cotidianul - 19 martie 2005

Ion Tiriac si-a mutat vinatoarea in justitie

articol preluat din Evenimentul Zilei

Fostul tenisman cere daune de 30 de miliarde de lei participantilor la un talk-show despre mistretii impuscati la Balc

In urma scandalului vinatorii de la Balc (Bihor), Ion Tiriac cheama in judecata trei jurnalisti si un psiholog pentru calomnie si insulta. Pe 25 ianuarie, postul National TV a gazduit un talkshow, moderat de Madalin Ionescu, pe tema partidei de vinatoare organizate de Ion Tiriac pe domeniul de la Balc.

Invitatii emisiunii au fost jurnalistul Cornel Ivanciuc, militantul si ziaristul ecologist Laszlo Szabo-Szeley si psihologul Florin Tudose.

Daunele cerute de Ion Tiriac celor patru, in solidar, sint de 30 de miliarde de lei, adica peste un milion de dolari. Primul termen din proces va avea loc pe 5 aprilie 2005, la Bucuresti.

Reamintim ca vinatoarea care a socat o tara intreaga a avut loc pe 22 si 23 ianuarie. Omul de afaceri Ion Tiriac a invitat 32 de personalitati din Romania si strainatate la o vinatoare de mistreti. La acest eveniment au participat, printre altii, Adrian Nastase si Ilie Sirbu, fost ministru al agriculturii.

Trebuie spus ca Ilie Sirbu a suferit un accident de vinatoare in urma cu un an, fiind impuscat in zona inghinala.

In organizarea vinatorii de la Balc au fost implicate 180 de persoane si au fost impuscati 185 de mistreti. Madalin Ionescu, moderatorul emisiunii de la National TV, a declarat pentru "Evenimentul zilei": "Acest proces e o incercare de intimidare. In ceea ce ma priveste, procesul e mort din punct de vedere juridic. Sint acuzat ca nu am intervenit sa-i opresc pe invitati.

Nu am fost sanctionat de CNA pentru acea emisiune si, in plus, l-am invitat pe domnul Tiriac sa participe la dezbatere, dar acesta a refuzat".

Laszlo Szabo-Szeley, militantul si jurnalistul ecologist din Odorheiu Secuiesc, a declarat pentru EVZ: "Cred ca prin aceasta actiune, domnul Tiriac vrea sa iasa cu obrazul curat din povestea masacrului de la Balc. Daca era o chestie de onoare, cum ca nu as fi spus adevarul in acea emisiune, domnul Tiriac cerea despagubiri de un leu. Asa cred ca vrea sa hartuiasca jurnalistii din Romania."

Emilian Isaila, Ev. Zilei - 19 martie 2005