Simbata 19 martie, citeva sute de reprezentanti ai celor cinci mari confederatii sindicale din Romania au popularizat, in limba romana, pe strazile Bruxelles-ului, opozitia lor fata de intentia guvernului Tariceanu de a amenda Codul Muncii.

Insa majoritatea participantilor la euro-manifestatia organizata de Confederatia Sindicala Europeana au transmis, printre altele, un mesaj limpede de respingere a noii Constitutii Europene – catalogata ca fiind ’ultra-liberala’.

Orice manifestatie sindicala in Europa Occidentala este, de decenii bune, un carnaval – dat fiind ca, de ani buni, doar sloganele strigate prin megafon si pancartele nu prea mai atrag ‘publicul larg’. In consecinta, un eveniment cultural-educativ.

Cultural, deoarece mitingul, compus din mars si miting ‘la punct fix’ arata spectatorilor mult happening si dans, care alegorice si costumatii, ce-maninca-astia-in-loc-de-mici si bere, muzica emisa din camioane, concerte live sustinute pe parcursul marsului si in locatia in care se desfasoara mitingul de inchidere a manifestatiei, ‘mult popor’, petarde si baloane – intr-un cuvint, o oportunitate

minunata de picnic ambulant. Si educativ – deoarece orice sindicat mai mic, sau dintr-o tara mai ne-dedata la deliciile sindicalismului dinamic, poate capata o lectie exemplara de organizare.

EuroManif, demonstratia organizata de ETUC in Bruxelles simbata 19 martie, a tinut sa transmita trei mesaje majore: locuri de munca mai multe si mai bune, drepturi sociale fundamentale in vederea intaririi Europei Sociale si locuri de munca si servicii de calitate – aceasta din urma, o formula eleganta pentru o atitudine decisa impotriva ‘Directivei Bolkestein’, un act normativ european care

propune deregularizarea sectorului serviciilor, intr-o maniera care favorizeaza competitivitatea, pe piata unica europeana, a ‘noilor membri’ ai UE dinEuropa Centrala si de Est.

Insa, desi ETUC, impreuna cu alti doi parteneri sociali europeni majori, si-au anuntat, pe 15 martie, intreaga sustinere pentru revizuirea Strategiei de la Lisabona, majoritatea delegatiilor participante la demonstratie au profitat de ocazia expunerii publice pentru a-si anunta opozitia fata de noua Constitutie Europeana, catalogata drept ‘ultra-liberala’, precum si, explicit, fata de insasi

reconsiderarea Strategiei de la Lisabona cu ocazia Consiliului European care se desfasoara marti si miercuri la Bruxelles, aceasta fiind vazuta, in acelasi context, ca o inadmisibila cedare in fata mecanismelor de piata si, deci, ca un nou pas in directia restringerii drepturilor sociale cistigate de sindicalistii europeni in ultimele decenii.

De altfel, ca ‘slagar’ al demonstratiei, Internationala a fost depasita doar de Hasta Siempre Comandante. Sloganul zilei: evident, ‘Chéngez the World’.

"Bolkestein, Frankenstein, dracu’ sa-i pieptene…"

Prin ‘traditie’, manifestatiile de amploare in Bruxelles, traverseaza capitala Uniunii Europene pornind de la Gare de Midi, aflata in mijlocul unui cartier locuit preponderent de imigranti din Africa de Nord, si se incheie in preajma Gare de Nord, la poalele gemenilor World Trade Center, in inima cartierului financiar al Bruxelles-ului, o zona in care gasesti cu greu o cladire care are mai putin

de 15 etaje – unde, de altfel, are sediul si Confederatia Sindicala Europeana (ETUC), organizatoarea intregului eveniment.

Dupa cum era de asteptat, doar circa 200 de participanti romani au ajuns sa traverseze efectiv centrul Bruxelles-ului, marsaluind, disciplinati, ‘in formatie’. Intre delegatii sindicale care nu au facut economie de costumatii si manifestari muzicale, sindicalistii romani au comunicat trecatorilor, cu incapatinare, doar mesajul "Tariceanu, nu fi prost, / Lasa Codul cum a fost".

Participantii din Romania au venit la Bruxelles fie cu autocarul ("Greu, doua zile numai in autocar, oboseala mare"), fie cu avionul, preponderent "pentru a primi sprijin international cu privire la modificarea Codului Muncii, spune Stefan, de la CNSRL-Fratia.

Altfel, nici unul dintre romanii care au marsaluit simbata pe strazile Bruxelles-ului nu a stiut sa raspunda la intrebarea "carei prevederi din Directiva Bolkestein va opuneti?": "Am venit pentru locuri de munca mai bune, platite mai bine… in general, pentru conditii de munca – nu neaparat pentru tot ce vor astia aici. La noi, problemele sint mult mai mari si mult mai grave."