Romania va ajuta Ucraina sa sigileze granita cu Republica Moldova, pentru a pune astfel capat traficului de carne vie, de bunuri de consum, de armament si de droguri din si inspre Transnistria.

Ministrul roman de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, s-a dus la Kiev pentru a da un impuls relatiilor romano-ucrainene, racite anul trecut din cauza construirii in Delta Dunarii a controversatului canal Bistroe.

Seful diplomatiei romane s-a declarat multumit de vizita oficiala intreprinsa la invitatia omologului sau ucrainean, Boris Tarasiuk. Fructuoasa a fost si scurta intrevedere cu seful Cabinetului ucrainean, Iulia Timosenko, cei doi abordand mai multe chestiuni de larg interes, intre care schimburile comerciale, investitii in infrastructura, energie etc.

STOP LA GRANITE. Timosenko si Ungureanu au vorbit, in primul rand, despre inchiderea granitei moldo-ucrainene pentru a pune capat contrabandei cu bunuri si cu persoane. Proiectul ucrainean, numit "Stop contrabanda", presupune sigilarea granitei cu republica separatista Transnistria, parte componenta a Republicii Moldova.

Pentru buna desfasurare a proiectului, se vor implica atat autoritatile vamale si de frontiera ale Ucrainei, cat si cele ale Romaniei.

In timp ce Romania – ca membru NATO si viitor membru UE – isi va securiza granitele cu Ucraina si Republica Moldova, iar Kievul va inchide accesul din si inspre Moldova/Transnistria, Tiraspolul se va vedea complet izolat.

Regimul transnistrean, sustinut "pe fata" de catre Moscova, va sucomba incet, dar sigur, daca planul "Stop contrabanda" va fi pus in practica, asa cum s-a anuntat marti la Kiev.

MULTE SEMNE DE INTREBARE. Seful diplomatiei romane a discutat cu omologul sau, Tarasiuk, despre canalul Bistroe. Desi Ucraina a convenit sa abordeze problema controversatului canal intr-o forma propusa de Romania, lucrarile pe Dunare continua.

Desi proiectul a fost elaborat de fosta administratie de la Kiev, a lui Leonid Kucima, si nu intruneste o acceptare internationala din cauza efectelor nocive asupra mediului inconjurator, Tarasiuk a omis sa precizeze daca lucrarile vor fi stopate sau nu.

Romania spera ca Ucraina sa ia in considerare faptul ca, pentru a-si castiga dreptul de aderare la Uniunea Europeana, trebuie sa respecte unele obligatii. "Decizia de stopare a lucrarilor depinde numai de Ucraina", a precizat Ungureanu.

ROMANIA, LA PARALELE. In timp ce la Curtea Internationala de la Haga se desfasoara procesul intentat de Romania pe motiv ca Ucraina a omis sa treaca in Tratatul bilateral prevederea legata de delimitarea platoului continental, Ungureanu si Tarasiuk au convenit asupra initierii unor discutii paralele pe aceasta tema.

"Pe de o parte, lasam Curtea de la Haga sa-si faca treaba, pe de alta, am deschis, simultan, canalul nostru de comunicare. Speram sa gasim o solutie inainte ca ea sa fie decisa de Curte", a spus seful diplomatiei romane.