Cei mai mari retaileri de pe piata romaneasca, printre care Carrefour, Metro si Cora, se vor confrunta in curind cu o concurenta si mai acerba. Tesco si Wal-Mart vin peste doi ani in Romania.

Tesco, unul dintre cei mai mari retaileri din Marea Britanie are planuri si pentru Romania. Cunoscutul consultant din industria de retail, Brian Moore, a dezvaluit ca in planurile de viitor ale companiei se gaseste si deschiderea unui prim hipermarket in Romania. Cel mai probabil, lansarea va avea loc peste doi ani.

Intentii similare au si cei de la Wal-Mart, compania americana care rivalizeaza cu Tesco. "Piata romaneasca este pregatita pentru acesti giganti si singurul motiv pentru care Tesco si Wal-Mart nu sint deja aici se datoreaza interesului pe care acestia l-au manifestat pe alte piete, ca de exemplu China si India.

Problema nu este daca vor veni in Romania, ci cind", a spus Moore, general manager in cadrul agentiei de consultanta EMR Namnews, citat de Reporter.gr.

Potrivit lui Moore, intrarea celor doi mari retaileri pe piata autohtona va produce modificari ale preturilor pe piata imobiliara. "Aceste companii se misca foarte repede si o data ce decizia a fost luata, magazinele se vor deschide destul de repede", a mai spus consultantul. Analistii romani de pe piata imobiliara sint insa de alta parere.

"E greu de imaginat ca se vor inregistra cresteri de preturi la terenuri", sustine Artur Silvestri. Acesta spune ca, de obicei, atunci cind este vorba de un proiect de mare amploare, companiile nu cumpara teren de pe piata libera, ci se asociaza cu municipalitatea.

Moore considera, de asemenea, ca alti doi mari retaileri pe piata din Romania ar putea insemna si reducerea preturilor la produsele comercializate in supermarketuri si hipermarketuri