Discutiile in Comisia de Externe a Parlamentului European au ca punct central daca Parlamentul European va avea sau nu un cuvant de spus asupra clauzei de salvgardare. In prezent, procedura nu da Parlamentului European nici un rol in procesul activarii clauzei. Comisia Europeana este cea care propune acest lucru, iar Consiliul European adopta decizia.

Marul discordiei in Comisia de Externe de la PE il constituie posibilitatea ca Parlamentul European sa poata interveni in acest proces mult mai aproape de momentul aderarii si nu doar pe 13 aprilie 2005, cu aproape doi ani inaintea aderarii, cand urmeaza sa se pronunte.

Comisarul pentru extindere, Olli Rehn, le-a dat asigurari ca vor fi implicati in deciderea asupra momentului aderarii Romaniei (2007 sau 2008, in functie de respectarea angajamentelor).

Pe de alta parte, ministrul afacerilor externe din Luxemburg, Nicolas Schmit, care reprezinta Consiliul European, a avut o alta poziti. Aceste schimburi de idei au avut loc la discutiile din 29 martie, din Comisia de Afaceri Externe.

Miezul problemei

In mod formal, Parlamentul nu va mai putea juca un rol in deciderea asupra aderarii celor doua tari, o data ce le da acceptul (avizul conform ce va fi supus votului pe 13 aprilie - nota red.).

Cu toate acestea, intre momentul cand PE isi da avizul si aderarea efectiva este o perioada mult mai lunga decat in cazul altor state care au aderat. Astfel, parlamentarii europeni vor sa aiba o influenta asupra cursului evenimentelor, in tot acest timp.

Amanunte