Existenta romaneasca a lui Omar Hayssam, omul de afaceri in jurul caruia pare a se lega toata aceasta tesatura stranie, este un melanj de compromisuri, interese, legaturi politice si institutionale dubioase. De la politicieni si generali si pana la vedete tv sau medici, mai nimeni pare a nu lipsi din agenda celui devenit peste noapte o celebritate.

MONDEN nevoie mare. Omar Hayssam nu a ezitat sa se afiseze cu nonsalanta la toate taierile de mot din mica si atat de complexa lume a vip-urilor autohtone

A venit, ca student, la inceputul anilor ’80. A absolvit Facultatea "Cai Ferate, Drumuri si Poduri", din cadrul Institutului de Constructii Bucuresti.

FAMILIA. S-a casatorit cu Adela, are sapte copii si, dupa Revolutie, a primit cetatenia romana. In timpul studiilor universitare, ca mai toti studentii arabi din Romania, traia, cu precadere, din contrabanda cu tigari (obicei perpetuat si dupa ’90, ceea ce i-a generat probleme cu Garda Financiara), blue-jeans si schimba valuta la negru.

Surse din serviciile secrete au declarat pentru Jurnalul National ca unchiul bogat al lui Omar Hayssam, om de afaceri cu sediul pe Bulevardul Republicii, in apropiere de Biserica Armeneasca, facea parte din categoria speciala a celor agreati si tratati ca parteneri de fostul regim comunist.

IMPERIUL. Dupa Revolutia din decembrie ’89, Omar Hayssam a pus, beneficiind si de sprijinul activ al unor politicieni, bazele unui imperiu economic evaluat astazi la aproximativ 90-100 milioane de dolari. Afacerile derulate de acesta sunt vaste, in domeniile auto, comert, imobiliare, alimentare sau industria lemnului.

Intre altele, detine 90% din actiunile companiei care administreaza complexul bucurestean City Center (comercializarea automobilelor, plus servicii conexe), aproape toate actiunile producatorului de ape minerale si sucuri Bucovina Enterprises, precum si firma Rio Bucovina Distribution, care se ocupa cu comertul cu ridicata al bauturilor si produselor alimentare.

ARMATA.

Alte afaceri de succes ale investitorului Hayssam sunt cele din domeniul prelucrarilor brute si al fabricarii de produse din lemn: Foresta Nehoiu (companie achizitionata in urma unei licitatii contestate si controversate de la fostul FPS), Best Wood Bacau (detine 95% din actiuni si a avut in 2002 o cifra de afaceri de aproximativ 12 milioane de dolari), Best Wood Production (exploatari forestiere

si fabricarea produselor din lemn stratificat, cu vanzari de circa 5 milioane de dolari in aceeasi perioada).

Grupul de firme Manhattan, pe care acesta-l detine, in care nu este nominalizata oficial fosta IPRS Baneasa (alta achizitie de la APAPS care a facut valva, a generat procese in lant si cercetari ale organelor abilitate), dar care mai cuprinde compania producatoare de mobila si decoratiuni in stil oriental L’Art Oriental, are aproximativ 5.000 de angajati.

Aria de raspandire a business-urilor derulate de Omar Hayssam a ajuns pana la finantarea – intr-o schema in care apare si firma Best City – importurilor de combustibili inferiori (pacura) din Republica Moldova pentru Armata Romana, afacere tenebroasa cercetata de organele penale.

POLITICA SI VANATOARE. Omar Hayssam (pasionat de vanatoare, dupa propriile declaratii) este, conform unor surse PSD citate de Mediafax, membru al fostului partid de guvernamant si a participat la multe dintre delegatiile in strainatate ale lui Ion Iliescu.

El chiar a intentionat sa candideze pe listele PSD pentru un loc in Senatul Romaniei, insa operatiunea de imagine intitulata "Primenirea si intinerirea partidului", demarata pe fondul violentelor scandaluri de coruptie din timpul fostei guvernari, i-a barat accesul spre imunitatea parlamentara.

Acesta chiar isi constituise, conform Amos News, un staff de campanie, in incercarea de a deveni primul reprezentant al Orientului Mijlociu in Parlamentul Romaniei.

RETEAUA. Legaturile afaceristului sirian cu "marimile" statului nu se opresc aici. Unul dintre fratii sai, Mukhles Omar, a devenit – la un moment dat – partener de afaceri cu Sergiu Dumitru Sorescu (fiul sefului Politiei Romane la acea data, Dumitru Sorescu) si cu firma siriana Ogharit Trading (care a cumparat IPRS Baneasa) in firma General Group SRL.

El nu a negat vreodata apropierea fata de omniprezentul Viorel Hrebenciuc sau fata de Ristea Priboi. Acesta din urma, in 1991, desi statutul militar nu-i permitea, figura ca membru CA al societatii Iapit-Divertis Bucuresti, controlata de sirianul Mahmoud Khaled Omar si de Omar Hayssam, prin intermediul companiei Uno International Eximp SRL.

Mai tarziu, Priboi s-a retras din pozitia de administrator al societatii.

Depresiv

Legatura lui Omar Hayssam cu Prima TV, post pentru care lucreaza Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci, e mai veche. Una dintre firmele din grupul Manhattan, pe care acesta il patroneaza, a sponsorizat emisiunea "Am Cu Ce", productie independenta prezentata si realizata de starul Playboy Cristina Teodorescu si de actorul Ionut Chermenschi.

O revista de scandal a insinuat chiar o presupusa relatie amoroasa intre Omar si planturoasa blonda, insa ambele parti au negat categoric idila.

Surse medicale au declarat pentru MEDIAFAX ca Omar – actualmente convalescent, dar excesiv de dornic de mediatizare – a fost spitalizat de mai multe ori pentru tulburari afective (20-29 decembrie 2004 si 3 ianuarie-28 martie, la Spitalul de neuropsihiatrie "Alexandru Obregia" Bucuresti).

El a fost externat in ziua in care cei trei jurnalisti romani si partenerul sau, Mohamad Munaf, au fost rapiti la Bagdad.

Potrivit surselor citate, care au renuntat suspect la confidentialitatea impusa de practica in domeniu, omul de afaceri are un "trecut medical incarcat". El ar mai fi fost internat din aceleasi motive, in repetate randuri, in Siria si in Marea Britanie, in dosarul lui fiind consemnate mai multe tentative de suicid.