Bogdan Lucaciu, student in anul IV al Facultatii de Calculatoare, Universitatea Politehnica din Bucuresti se numara printre cei 20 de castigatori ai celei de-a treia editii a concursului IBM Linux Scholars Challenge, clasandu-se in final pe locul 5.

Solutia "High Availability Linux Firewall" propusa de Bogdan Lucaciu furnizeaza capabilitati de inalta disponibilitate pentru dispozitive eServer multiple, fiind selectata, evaluata si punctata de catre un consiliu al expertilor IBM Linux.

High Availability Linux Firewall (HALF) este un proiect care incearca sa promoveze sistemul failover, utilizat de obicei in testari, dar si in medii de productie, unde exista relatii de incluziune, derularea proiectului fiind predictibila.

Un numar de 20 de castigatori au fost alesi dintre cei 2.923 de studenti inscrisi, provenind de la 897 de universitati, din 76 de tari.

Subiectele propuse de castigatorii acestui concurs reflecta modul in care tehnologia LINUX este raspandita la nivel mondial, in Bulgaria, Romania, Ucraina, Polonia, Statele Unite, India, Australia, China, Singapore si Filipine.

Proiectele au acoperit o gama larga de aplicatii Linux, de la accesibilitate si imbunatatiri privind securitatea, pana la procesari multimedia. Informatii despre toate proiectele finaliste pot fi gasite la adresa www.ibm.com/university/linuxchallenge

Pentru ingeniozitatea si abilitatea de care au dat dovada in dezvoltarea Linux, cei 20 de castigatori vor primi laptopuri IBM ThinkPad care ruleaza pe Linux si vor avea oportunitatea de a se califica pentru unul dintre cele trei internship-uri din vara anului 2005, in cadrul IBM Linux Technology Center.

Aici li se va oferi prilejul de a participa la proiecte dedicate solutiilor Linux, care se vor derula in cadrul laboratorului de programare IBM. Rezultatele obtinute in timpul internship-ului vor putea fi integrate in produsele si tehnologia Linux IBM, contribuind astfel la urmatoarea etapa de dezvoltari de solutii on demand business.