Soprana Deborah Voigt a starnit anul trecut un adevarat scandal in lumea culturala europeana, cand excedentul ei de kilograme l-a silit pe regizorul unui spectacol in care trebuia sa interpreteze rolul principal feminin sa ia o decizie unica in lumea operei: concedierea ei!

Greutatea artistei a devenit in martie 2004 o problema de interes international, cand opinia publica a aflat ca fusese exclusa dintr-un spectacol de la Covent Garden din Londra nu din considerente profesionale, ci pe motiv ca este mult prea masiva.

Exprimarea producatorului acelui concert, in fapt o punere in scena a operei "Ariadna si Naxos", de Richard Strauss, a fost mult mai dura si cu trimitere directa la kilogramele in plus ale respectivei soliste.

"Pur si simplu, nu se potrivea cu rolul si arata urat in acea rochie, mult prea mulata pe trup pentru dumneaei. Ceea ce transmitea nu era deloc placut...", ar fi fost vorbele de atunci ale regizorului. Unii l-au condamnat, altii l-au inteles si l-au sustinut.

Drama traita a obligat-o pe Deborah Voigt, o femeie de doar 44 de ani, sa ia masuri daca vrea sa-si continue cariera de prim-solista. Asa ca, dupa incercari nereusite de a slabi, cantareata a apelat la bisturiu, micsorandu-si astfel dimensiunile stomacului.

Intr-o stire publicata recent de postul BBC, Voigt a confirmat interventia chirurgicala, declarand ca a simtit in sfarsit ca poate vorbi deschis despre aceasta. Ea a precizat insa ca, in ciuda celor 45 de kilograme de care s-a "debarasat" de atunci, inca se mai considera o «femeie foarte mare». Tinand cont ca ea cantareste si acum in jur de 90 de kilograme...

Deborah Voigt pregateste in prezent un rol intr-o opera de Verdi, pentru un spectacol care va fi pus in scena la Metropolitan Opera din New York.

Dieta unui cantaret de opera

Desi subiectul pare la prima vedere unul superficial, el are de fapt implicatii mult mai adanci. Discutiile s-au centrat atunci in jurul unui probleme necunoscute publicului larg, dar dezbatute des - mai mult sau mai putin pe fata - in lumea artistilor de opera.

Ce si cat ar trebui sa manace un cantaret de opera pentru a nu se ingrasa peste masura si a compromite, caci se poate intampla si aceasta, efortul unor coregrafi, regizori si scenografi? Exemplele exista si la noi si poate cel mai cunoscut este cel al celebrei cantarete Mariana Nicolesco.

Sigur, explicatiile medicale stau in picioarele, dar studii efectuate de cercetatori americani, arata ca de multe ori aceste sunt doar pretexte pentru ca mancarea sa devina nu o necesitate, ci o exagerare.