Prezent la Timisoara pentru alegerile la sefia filialei Timis a PSD, Ion Iliescu s-a pronuntat impotriva unei legi a lustratiei. Organizatia PSD Timisoara e condusa de un fost lider al studentilor comunisti. Si asupra liderului judetean planeaza suspiciunea ca a colaborat cu Securitatea.

Fostul sef al statului a declarat ca subiectul lustratiei nu-i este pe plac. „Este inadecvata. Mi-am exprimat si la momentul respectiv (1990 - n.r.) parerea in legatura cu caracterul nedemocratic al acestei chestiuni", a spus Iliescu.

„Eu m-am intilnit in 1990 cu reprezentantii Societatii Timisoara care au promovat aceasta lege, am avut un prim dialog cu ei in legatura cu prima formulare a Proclamatiei de la Timisoara, care avea drept componenta esentiala o chemare la separatism, Banatul fata de Romania, fata de Bucuresti, si am avut o discutie atunci cu domnul George Serban si am spus atunci ca ma surprinde din partea

banatenilor un astfel de mesaj si ca extrapolarea lui spre alte zone mai delicate, Ardealul in special, poate sa constituie un pericol pentru situatia in care se afla Romania la acel moment".

Probleme pentru partid

Printre liderii PSD locali prezenti la fata locului s-a numarat si Petru Andea, presedinte al PSD Timisoara si fost lider al Uniunii Studentilor Comunisti din Timisoara. Sustinator al lui Iliescu, Andea declara acum citiva ani despre acesta ca „se potriveste cel mai perfect descrierii pe care Herodot a facut-o dacilor, ca fiind cei mai viteji si drepti".

Andea, care este si parlamentar de Timis din partea PSD, nu este singurul lider local al acestui partid pentru care lustratia reprezinta o problema. Presedintele Ilie Sirbu (foto) a fost acuzat ca a colaborat cu Securitatea in perioada in care s-a aflat la seminarul teologic din Caransebes. Acesta a obtinut insa un certificat de „buna purtare" de la CNSAS in aceeasi perioada cu Vadim Tudor.

Senator al Romaniei, Iliescu insusi ar avea probleme daca proiectul de lege a lustratiei promovat de Societatea Timisoara ar deveni lege. •