Omul de afaceri sirian Omar Hayssam a fost retinut aseara, cind a inceput audierea lui la Parchetul General in cazul privind rapirea celor trei jurnalisti.

Omar Hayssam a fost ridicat ieri dupa-amiaza, de la sediul grupului de firme Manhattan, din City Center, de catre 20 de politisti. Nu i s-au dat explicatii privind motivele retinerii, iar el nu s-a opus. E de asteptat ca azi sa fie prezentat judecatorilor, in vederea emiterii unui mandat de arestare.

Retinerea lui Hayssam este prima informatie pe care Presedintia o ofera oficial in cele opt zile de cind a inceput criza ostaticilor si este greu de presupus ca ar fi facut-o daca ar fi existat riscul de a periclita viata celor rapiti.

Implicarea lui Hayssam in rapirea ziaristilor a fost sugerata de o serie stranie de coincidente. In primul rind, cel care s-a oferit sa finanteze deplasarea, omul de afaceri Mohammed Munaf, era prieten foarte bun si partener de afaceri cu Hayssam.

In al doilea rind, foarte repede dupa momentul arestarii, mai precis dupa numai 12 ore, Hayssam a fost acela care a sustinut, pe canale media atent alese, ca ar fi primit doua telefoane de rascumparare, prin care i s-ar fi cerut 4 milioane de dolari in schimbul ostaticilor.

In al treilea rind, tot Hayssam a fost cel care, tot prin media, a lansat informatia ca a trimis negociatori la Bagdad, in conditiile in care autoritatile au instituit, conform procedurilor standard, un embargou informational total.

Iminenta rezolvare fericita a crizei ostaticilor a fost insa sugerata inca de ieri dimineata.

Saftoiu: „Se negociaza cu cine trebuie"

Purtatorul de cuvint al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a facut ieri citeva declaratii interesante la Radio Guerrilla, in timp ce era intervievata de Liviu Mihaiu.

Radio Guerrilla: Acum am inteles din presa de azi ca se negociaza nu cu teroristii, aia pe care i-am vazut in poza, ci cu altcineva, cu alt comandament (…)

Adriana Saftoiu: Nu stiu acuma… Eu stiu sigur ca se va neg… se negociaza si se va negocia cu cei care trebuie ca sa-i recuperam si speram ca lucrul acesta sa se intimple extrem de repede…

Radio Guerrilla: Mda, foarte interesant, imi place solidaritatea asta a Puterii in materie de obturare a informatiei…

Adriana Saftoiu: Nu e vorba de obturarea informatiei (…). Pina una-alta, asta trebuie sa facem. Sigur, dupa ce ii vom recupera, vom discuta despre foarte multe lucruri.

Radio Guerrilla: Eu am ris ieri cu baietii (...) si o parte din redactie spunea ca nu-i bine sa le publicam pentru ca, nu-i asa, putem sa influentam pe arabi, si arabii, ca sa demonstreze ca…

Adriana Saftoiu: Exact, eu cred ca e intelept ce ati decis voi…

Radio Guerrilla: Nu, dar eu rideam pentru ca il si vedeam pe un arab dintre cei de acolo spunind: „Walaha, Catavencu, walaha!", nervos, cu un cutit la gitul ziaristilor, Doamne fereste!...

Adriana Saftoiu: Tu ai umor acum, si asta e bine ca ti-l poti pastra. Dar din pacate nu citesc ei, citesc cei de aici…

Radio Guerrilla: A, in sfirsit, o prima informatie, „citesc cei de aici". Asta e, cei de aici decid daca cei de acolo le vor da drumul celor de acolo…

Adriana Saftoiu nu a combatut pe loc ipoteza nascuta din spusele sale, ci doar a ris sagalnic. Abia ulterior, contactata de „Cotidianul", ea a spus ca nu s-a referit la arabii din Romania, ci la rudele celor rapiti. •

Presiuni asupra rapitorilor

Ambasadorul Irakului la Bucuresti, Adel Murad, a afirmat ieri, dupa o intilnire cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, ca „exista presiuni care se exercita, la nivelul poporului irakian, la nivel religios, asupra rapitorilor".

Ambasadorul a mai spus ca rapitorii nu si-au dezvaluit numele si de aceea nu pot fi identificati, dar ca se fac demersuri pentru o eliberare neconditionata, intrucit irakienii „nutresc sentimente de prietenie". Nicolae Vacaroiu a completat: „Exista sanse de solutionare chiar si fara recompense materiale", desi „se pare ca gruparea necunoscuta are un interes material".

Ioana Lupea, Liviu Avram