Societatea Electrica SA mai detine doar patru dintre cele opt filialele de distributie si furnizare a energiei electrice, ieri fiind semnat contractul de privatizare pentru Electrica Oltenia. Aceasta este cea mai mare filiala si a fost cumparata de compania ceha CEZ, contra sumei de 151 milioane de euro.

Astfel, pentru achizitionarea directa a unui pachet de 24,62% din actiuni, CEZ va achita 47,4 milioane de euro, urmand sa atinga o participatie de 51% in urma unei majorari de capital, la care aportul firmei din Cehia va fi de 103,6 milioane de euro.

In portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) au mai ramas de privatizat filialele Electrica Muntenia Sud si Nord, respectiv Electrica Transilvania Sud si Nord. Pentru ultimele trei, autoritatile romane au anuntat recent ca intentioneaza sa scoata pe piata de capital pachete de actiuni de pana la 5%.

Ministrul economiei, Ioan-Codrut Seres, a amintit la semnarea contractului cu grupul german E.On ca este posibil ca, in luna mai, sa fie scoasa la privatizare cea de-a cincea filiala, Electrica Muntenia Sud.

Oficiul de privatizare din cadrul MEC intentioneaza sa vanda un pachet mai mare de actiuni, astfel incat investitorul strategic sa ajunga la o participatie de 61% din capitalul social.

Prin parafarea contractului de privatizare ce a avut loc ieri, aproape jumatate din consumatorii de energie electrica din Romania apartin unor societati straine, de renume pe plan mondial. Enel, E.On Energy si CEZ sunt cei trei investitori care au achizitionat distributia si furnizarea energiei electrice a societatilor Electrica Dobrogea, Banat, Moldova, respectiv, Oltenia.

Oficialul MEC a mentionat ca tarifele practicate, atat de societatile noi intrate pe piata romaneasca, cat si de cele care apartin de Electrica SA vor fi egale, consumatorii casnici platind acelasi pret in toata tara.

Primul contract de privatizare a unor filiale Electrica a fost incheiat in luna iulie 2004, cu grupul italian Enel, pentru societatile Electrica Banat si Dobrogea, valoarea tranzactiei fiind de 112 milioane de euro. Firma germana E.

On s-a angajat sa achite 100 milioane de euro pentru preluarea a 51% din actiunile Electrica Moldova, tranzactie care s-ar putea finaliza la sfarsitul primului semestru al acestui an.

Potrivit directorului general al Electrica SA, Nicoale Coroiu, banii din privatizari, adica din vanzarea directa a pachetelor de actiuni, vor fi folositi pentru imbunatatirea conditilor de furnizare si distributie, nefiind exclusa participarea la construirea unor noi capacitati de productie de energie electrica, precum reactorul 3 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda.

Totodata, societatea Electrica SA ar putea sa primeasca sau sa inapoieze societatilor care au cumparat cele patru filialele cateva milioane de euro, deoarece exista o clauza in contractul de privatizare, referitoare la recuperarea creantelor.