Grupul Rompetrol a rascumparat, marti, 5 aprilie, pachetul de actiuni detinut de grupul austriac OMV la societatea romana. Este vorba despre 25,1% din totalul actiunilor Rompetro.

Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, a refuzat sa ne dezvaluie valoarea tranzactiei, declarindu-ne insa ca "a fost in interesul nostru sa grabim procesul de rasumparare".

Ca urmare a tranzactiei, Rompetrol Holding, compania-mama a grupului Rompetrol, controleaza in acest moment 100% din actiunile Rompetrol Group.

Rompetrol este unul dintre jucatorii importanti de pe piata interna, la fel ca si OMV, care anul trecut a cumparat pachetul majoritar de actiuni al Petrom de la statul roman. In urma tranzactiei, austriecii au fost atentionati de Consiuliul Concurentei sa-si vinda participarea la Rompetrol pentru a nu incalca prevederile legilor din domeniu.

Ca atare, Rompetrol si OMV au convenit ca grupul condus de Patriciu sa-si rascumpere actiunile in cel mult 18 luni. Iata insa ca acest calendar convenit de comun acord a fost devansat de Rompetrol cu un an.

Dinu Patriciu ne-a declarat ca "interesul actionarilor Rompetrol a fost de a grabi achizitionarea pachetului detinut de OMV". Patriciu a mai adaugat ca Rompetrol isi continua, in acest moment, politica de consolidare pe piata regionala a petrolului, ultimul pas facut de companie fiind deschiderea unui punct de lucru la Moscova.

"Este vorba despre o tendinta generala a marilor jucatori din zona", a adaugat Patriciu, referindu-se si la intentia Gazprom de a cumpara pachetul detinut in acest moment de statul maghiar la grupul MOL.

Patriciu ne-a mai declarat ca Rompetrol are in vedere citeva actiuni viitoare in vederea expansiunii in spatiul ex-sovietic, refuzind insa sa ne dea mai multe amanunte.