Laureatul Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1976, Saul Bellow, a incetat din viata, la venerabila varsta de 89 de ani, in locuinta sa din Brookline (Massachusetts).

Fiu al unor imigranti rusi de origine evreiasca, s-a nascut in 1915, intr-o localitate din apropiere de Montreal, Canada, parintii sai mutandu-se in SUA cand micul Solomon (numele purtat la nastere) avea 9 ani.

A invatat ebraica de la o varsta frageda, intrucat mama sa vedea in el un carturar, care sa se adanceasca in studiul textelor talmudice, dar viitorul laureat al Nobelului s-a simtit mai degraba atras spre literatura.

Primul sau roman, Dangling Man (Indecisul), aparut in 1944, are ca erou un tanar aflat in cumpana daca sa se inroleze sau nu ca voluntar in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

A dobandit notorietate in 1953, o data cu aparitia romanului The Adventures of Augie March, dupa care a urmat Henderson the Rain King (Henderson, regele ploii) si Herzog.

In 1975, a obtinut Premiul Pulitzer pentru Humboldt's Gift (Darul lui Humboldt), ceea ce i-a deschis drumul spre consacrarea suprema, Nobelul literar, primit in anul urmator.

Omagiind personalitatea disparutului, romancierul american Philip Roth l-a descris ca unul din cei doi mari giganti ai literaturii americane moderne, alaturi de William Faulkner.

Mai modest, in cuvantarea sa de acceptare a Premiului Nobel, Bellow a caracterizat literatura moderna ca fiind "un sopron al zilelor noastre in care se adaposteste spiritul".

A fost casatorit de cinci ori, intre altele cu fiica unor inalti demnitari romani din perioada comunista.

Prezenta sa, impreuna cu sotia de atunci, la Bucuresti, cu ocazia imbolnavirii grave si apoi a decesului soacrei sale, Florica Bagdasar, ca si neintelegerile avute cu autoritatile romanesti din acea vreme in legatura cu tristul eveniment au constituit substanta unei parti a romanului The Dean's December (Iarna decanului). A lasat in urma, pe langa ultima sa sotie, si o fetita de cinci ani.