Razboiul pentru televiziunea publica a inregistrat ieri un nou episod. Audiata ieri la comisia parlamentara de ancheta, realizatoarea Lucia Hossu-Longin a dezvaluit cateva din motivele pentru care televiziunea publica a fost acuzata de "prostitutie". Pe de alta parte, in fata comisiei au inceput sa vina si cei 55 de angajati care s-au "oferit" sa fie audiati.

A iesit la iveala ca ei au fost "racolati" de Titi Dinca, director de programe in TVR.

Oamenii lui Nicolau au explicat cat sunt ei de multumiti

Ieri, au inceput audierile celor 55 de angajati ai TVR care trimis o scrisoare prin care solicita sa fie audiati de catre comisie. Iuliana Tudor, moderatoare in cadrul emisiunii "O vedeta populara", a explicat comisiei ca are "libertatea de a face orice" si ca nu exista presiuni la nivelul redactiei "Divertisment".

Insa a recunoscut ca beneficiaza, din partea actualei conduceri, de un spor de "vedeta" (20 milioane de lei) si ca a fost convinsa sa vina in fata comisiei pentru ca "dl Dinca a facut o intalnire in care s-a expus situatia". Marina Constantinescu, realizatoare a emisiunii "Nocturna Artelor", a spus si ea ca nu a fost "niciodata" cenzurata.

Si a venit la comisie in urma unei discutii cu acelasi Titi Dinca in care "am fost intrebata daca as vrea sa completez lista spunand ce TREBUIE sa spun, ca nu am fost niciodata cenzurata". A venit si momentul audierii lui Titi Dinca. La inceput el fost evaziv in privinta scrisorii trimise comisiei.

"Unul m-a intrebat pe mine, eu am intrebat pe altul, un altul a intrebat pe altcineva si asa s-a nascut lista celor 55", a afirmat Dinca. Totusi, cand i s-a spus ca persoanele audiate anterior l-au indicat ca autor, Dinca a recunoscut cu jumatate de gura ca el a fost promotorul. Fapt interesant: la un moment dat el a mentionat ca raspunde "intrebarilor puse de dl deputat Mihalache".

Numai ca Dan Mihalache nu a fost la comisie. Aceasta scapare poate duce la ideea ca el astepta anumite intrebari de la anumite persoane. Bineinteles, Titi Dinca a negat existenta oricarei forme de cenzura sau presiuni politice in TVR, de telefoane de la Putere. Salariul lui Titi Dinca: 59 milioane de lei.

Lucia Hossu-Longin spune adevarul

In timpul mandatului lui Valentin Nicolau au fost eliminate de pe postul public o serie de emisiuni culturale si istorice si a fost stopata, aproape in totalitate, productia proprie de teatru de televiziune, a afirmat in fata comisiei parlamentare de ancheta Lucia Hossu-Longin, realizator de emisiuni in cadrul postului public.

Celebra realizatoare a criticat faptul ca televiziunea publica s-a pus in slujba PSD si a prezentat drept exemplu rezultatele monitorizarii unei saptamani din luna ianuarie 2004, cand fostul premier a aparut la televizor de 35 de ori, iar aceste aparitii "nu au fost prilejuite de materiale critice".

"Au fost materiale cu premierul la schi, cu premierul taind panglici la inaugurarile lui Vanghelie, premierul Nastase rugat sa candideze la Presedintie, Nastase primind diverse premii". Toate acestea ar dovedi "prostitutia" practicata de TVR, fapt la care a facut referire Traian Basescu.

Lucia Hossu-Longin a apreciat ca o serie de talk-show-uri difuzate de televiziunea publica - de exemplu "Cafeneaua politica" si "Foc incrucisat" - au fost exemple de "obedienta si servilism fata de PSD".

Mai mult, in TVR s-a introdus o regula potrivit careia realizatorii de emisiuni trebuie sa anunte numele invitatilor cu 30 de zile inainte si sa afiseze pe ecran provenienta lor politica si in cazul emisiunilor nepolitice.

Printr-o totala lipsa de transparenta, mai-marii TVR incearca sa acopere o serie de afaceri asupra carora exista semne de intrebare. Lucia Hossu-Longin a oferit comisiei de ancheta exemplul contractului semnat de postul public de televiziune cu firma TVR Media.

Potrivit declaratiilor facute in fata comisiei, firma particulara lanseaza pe piata productii care se bazeaza pe arhiva TVR, dar postul public nu incaseaza decat 5% din beneficii. Ea a afirmat ca firma respectiva ar fi, de fapt, una de... papetarie.

TVR a devenit o institutie militarizata, fiind instalate camere de luat vederi, dar si aparatura de ascultare in interiorul institutiei, iar angajatii nu au dreptul sa se exprime decat cu acordul conducerii.

Episodul agresarii lui Basescu

Un alt episod evocat de Lucia Hossu-Longin in fata comisiei de ancheta a fost cel legat de manifestantii PSD adunati in fata televiziunii publice in 8 decembrie 2004 pentru a-l intimida pe Traian Basescu inaintea intalnirii cu Adrian Nastase. Asa s-a aflat ca persoanele care l-au agresat pe Traian Basescu la TVR anul trecut aveau, sub costumele PSD, hainele specifice gunoierilor de la ROSAL.

Ea a afirmat ca exista angajati ai televiziunii care l-ar fi vazut pe Gabriel Oprea in grupul respectiv.