Pesedistii au avut un week-end furtunos, soldat cu mari framantari in cateva organizatii. Organizatii prin care, de joi pana duminica, a trecut Adrian Nastase, care a tinut sa participe la alegerile interne, pentru a trage sforile in folosul sau personal.

Rezultatul: la PSD Valcea s-au repetat alegerile ieri, pentru ca vineri au fost pusi sa voteze si ziaristii participanti la sedinta, iar la Dolj, primarul Craiovei, invins de omul lui Cozmanca cu ajutorul lui Nastase, a anuntat ca intentioneaza sa demisioneze din partid.

Pesedistii doljeni il acuza pe Nastase ca a intervenit in alegeri pentru a-l favoriza pe deputatul Ion Calin, fost prefect de Dolj, un cunoscut "om de casa" al lui Octav Cozmanca.

Prin vot, organizatia ii luase lui Calin dreptul de a participa si de a candida la alegerile de sambata inca de acum doua saptamani, acuzandu-l ca a fost "plantat" de conducerea de la Bucuresti in fruntea filialei, ca presedinte interimar, peste vointa membrilor de partid.

Calin s-a prezentat totusi la sedinta de sambata, anuntandu-si candidatura la presedintia filialei, luptandu-se pentru acest post cu primarul Craiovei, Antonie Solomon, considerat favorit.

Desi in cursul saptamanii Adrian Nastase i-a sunat pe sustinatorii lui Solomon, asigurandu-i de sprijinul sau si exprimandu-si indignarea legata de participarea lui Calin la alegeri, sambata, in cadrul sedintei de ale-geri, a luat cuvantul in favoarea acestuia, care a reusit sa castige la 52 de voturi diferenta fata de primarul Craiovei.

Surse din conducerea PSD Dolj sustin ca toata saptamana asupra lui Solomon s-au facut presiuni de la conducerea centrala a partidului pentru a veni la Bucuresti "sa negocieze", insa acesta a refuzat.

"Si vineri seara, pe la ora 22, Ion Calin l-a sunat pe Solomon si i-a zis "uite ma, sunt cu domnul presedinte Nastase, te roaga sa vii si tu sa stam de vorba".

Solomon n-a vrut, i-a zis ca "daca Nastase are ceva sa-mi spuna, sa ma sune el pe mine, nu altii"", ne-au relatat sursele citate. In urma interventiei lipsite de fair-play a lui Nastase, primarul Craiovei si-a anuntat colegii ca intentioneaza sa demisioneze din PSD.

De la tribuna, unul dintre membri a vorbit cam asa: "M-am asteptat ca in urma alegerilor sa fi fost loc pentru analize temeinice.

M-as fi asteptat sa gasim raspunsuri la multe intrebari: de ce ne-a luat atat de mult timp pana sa scoatem de sub luminile rampei o persoana ca Puwak ori Rodica Stanoiu?

De ce ne-a luat atat de mult timp sa ne debarasam de unul precum Mischie ori Bebe Ivanovici? (...) De ce nu am reusit sa atragem electoratul din marile orase, de ce clasa micilor intreprinzatori ne priveste cu neincredere?".

Nastase a dat o replica antologica: "Daca domnul Stefarta gaseste raspunsurile la intrebarile pe care le-a pus, eu ii garantez postul de presedinte al PSD pe intreaga tara".

Un articol de A. Dutulescu, F. Tanovici