Reprezentantii companiei CEZ din Cehia, care a achizitionat 51% de la SC Electrica Oltenia SA, au fost la Craiova pentru un prim contact cu administratia de acolo. Finalizarea tranzactiei si majorarea capitalului social vor avea loc in vara acestui an, dupa cum a estimat partea ceha.

Tranzactia se ridica la valoarea de 151 milioane de euro, dintre care 47,4 milioane euro pentru achizitionarea pachetului de 24,62% de la SC Electrica, iar diferenta pana la 51% va constitui aport de capital, in valoare de 103,6 milioane euro.

"Achizitionarea filialei Electrica Oltenia este o investitie importanta pentru noi deoarece strategia firmei CEZ este sa devina numarul unu pe piata energiei electrice din Europa Centrala si de Est. In cadrul strategiei, Romania este privita ca o tara-cheie pentru atingerea scopului propus", a spus directorul sectiilor externe al CEZ, Martin Zmelik.

Cehii au fost atrasi la Electrica Oltenia de oportunitatile pe care le are. Este vorba de exploatari miniere, termocentrale si retea de distributie.

Tot pana la mijlocul acestui an compania ceha va decide daca pastreaza intregul pachet de actiuni achizitionat sau cedeaza catre fiecare dintre investitorii financiari - Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Corporatia Financiara Internationala (IFC) 5% din acesta, ca efect al injectiei de capital cash in societate, prin majorare de capital social.

"In Romania au venit sapte reprezentanti ai companiei CEZ, specializati pe principalele domenii de interes ale companiei, care vor lucra aici in societatea achizitionata si care ne vor ajuta sa intelegem si sa cunoastem societatea pe care am achizitionat-o nu numai din date statistice.

In urma analizei pe care o vor face cei sapte va urma o perioada de restructurare, care se va face in etape, pentru ca nici daca conduci o masina nu poti intra din viteza a doua direct in viteza a cincea. Motorul acelei masini se va opri. Va urma cu siguranta o perioada de restructurare, dar pana atunci va trebui sa gasim aici oameni care sa doreasca sa lucreze si sa fie si motivati.

Peste trei-patru ani cand echipa se va intoarce in Cehia aici va trebui sa ramana o echipa de romani care sa fie in stare sa se duca in alta parte in Europa si sa faca ceea ce vrem sa facem noi aici", a spus cel de-al doilea reprezentant al CEZ, Ian Veskma.

Cei doi reprezentanti ai companiei cehe s-au aratat interesati de situatia existenta la Electrica Oltenia, prezentata pe larg in paginile cotidianului nostru. Acestia nu stiau de exemplu ca din patrimoniul societatii au disparut aproape 1.200 de transformatoare - cel mai mic costand doua sau trei sute de milioane de lei si ca aproape jumatate din bunurile prinse in scripte nu mai exista in teren.

De asemenea, alte investitii de anvergura, precum dezvoltarea retelelor de iluminat public, nu au fost prinse in inventar. Pentru a salva aparentele, Vasile Toaxen a spus ca... "s-a furat anterior momentului infiintarii filialei Electrica Oltenia, care a avut loc in 2001. Noi am constatat prejudiciul si acum analizam sa aflam la ce valoare se ridica si cui ii imputam".

Sa fi uitat ca si inainte de 2001 Vasile Toaxen facea parte din aceeasi administratie? Sau ca in cei patru ani de cand a venit de la Targu Jiu la Craiova acesta si intreaga echipa fac naveta in fiecare week-end cu doua Forduri intre cele doua localitati? Electrica plateste chirie catre SISE aproximativ 380 de mii de lei pe ora pentru fiecare masina.

Trupa lui Toaxen pleaca vineri dupa-amiaza si se intoarce luni dimineata la Craiova. La valoarea de 380 de mii de lei x doua masini x 60 de ore, consumul de carburant este o nimica toata. In restul saptamanii directorii de la Targu Jiu si cei doi soferi ai lor dorm in casieria din cartierul Brazda lui Novac din Craiova.