Cu mici exceptii, ziaristii europeni au desfiintat decizia Parlamentului European de a permite Romaniei sa semneze in luna iulie Tratatul de aderare la UE. Au fost pomenite toate subiectele sensibile: nivelul foarte ridicat de coruptie, posibilul export de infrationalitate, ba chiar si faptul ca "se mituieste ca in Senegal si Republica Dominicana".

Pierre Moscovici recunoaste ca votul reprezinta "un semn de incredere" si nu o recunoastere a unei situatii pozitive, in timp ce Ollie Rehn, desi saluta votul, promite "monitorizari la sange".

"Le Figaro" apreciaza ca Romania este mai avansata decat Bulgaria si a preferat sa publice un interviu cu presedintele Traian Basescu, in care acesta promite ca anchetele aflate in derulare sa scoata la iveala adevaratii "mari rechini".

Presa germana se dezlantuie impotriva Romaniei

Votul favorabil primit de Romania si Bulgaria, miercuri, in Parlamentul European, a starnit reactii si comentarii, unele favorabile, altele foarte agresive, atat din partea unor oficiali europeni si europarlamentari, cat si din partea presei internationale.

Primii, fara a uita sa precizeze, cu titlu personal sau ca pozitie comuna a gruparilor politice din PE, ca saluta aderarea celor doua tari, au amintit, cu precadere Romaniei, ca va fi monitorizata la sange in perioada ramasa pana la data integrarii efective, la 1 ianuarie 2007. Presa, in schimb, a adoptat tonuri foarte diferite in functie de tara si afinitati.

In timp ce ziare precum "Le Monde" sau "Le Figaro" comenteaza, echilibrat atat avantajele, cat si posibilele neajunsuri ale primirii Romaniei in spatiul european comun, "Suddentsche Zeitung", ziar ce apare la MUnchen, ne critica in termen extrem de duri, apreciind ca tara noastra intra in carje, in UE.

Le Figaro: Bulgaria a avut noroc "agatandu-si barca de nava romaneasca"

Franta va spune, poate, "nu" tratatului constitutional al Uniunii Europene (UE), dar spune "da", fara rezerve, extinderii Uniunii in Europa de sud-est, potrivit unui articol aparut in editia de ieri a cotidianului francez Le Figaro. Parisul "militeaza de ani de zile" pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE.

Atitudinea Frantei, explica autorul articolului, este dictata mai intai de "apropierea sa culturala" fata de Romania, singura tara latina din partea orientala a Europei. in randul elitei romanesti se vorbeste limba franceza din secolul al XVIII-lea, iar "astazi, in Romania, 50% din elevi invata limba franceza la scoala, si numai 30% limba engleza!", adauga autorul.

Potrivit acestuia, Bulgaria a avut noroc "agatandu-si barca de nava romaneasca". Pozitia Parisului este explicata si de interese economice. Franta este al doilea investitor strain in Romania, dupa Olanda, avand ca portdrapel grupul Renault, care a cumparat Dacia si care construieste modelul Logan.

Totusi, Parisul nu este decat al treilea partener comercial al Romaniei, dupa Italia si Germania, ceea ce, potrivit Le Figaro, reprezinta o "deceptie". Cotidianul mai semnaleaza ca sprijinul diplomatic francez nu a impiedicat Romania si Bulgaria sa se alature americanilor, in timpul crizei irakiene din 2002-2003, "impotriva "vechii Europe" franco- germane".

Le Monde comenteaza miza aderarii

Pe un ton mai retinut decat confratii de la "Le Figaro", cotidianul "Le Monde" crede ca votul favorabil acordat de eurodeputati Sofiei si Bucurestiului ridica cateva semne de intrebare. In primul rand, pe planul securitatii, autorul francez remarca faptul ca integrarea celor doua tari se petrece la doar cateva luni de la aderarea la NATO, in 2004.

"Alianta Nord-Atlantica si-a propus sa creeze mai multe baze militare pe malul occidental al Marii Negre, transformand-o intr-un lac european, adica atlantist". Ziarul mai remarca si vointa presedintelui Basescu de a instaura un parteneriat foarte strans cu Statele Unite si Marea Britanie.

O initiativa care l-a facut pe Michel Barnier, ministrul francez de Externe, sa comenteze ca presedintelele nu are "un reflex european". Pe acelasi ton insidios, autorul remarca faptul ca aderarea celor doua tari e de bun augur pentru celelalte aspirante, in primul rand pentru Turcia, "care vede in acest vot un semn de incurajare pentru extinderea UE in sensul cel mai larg al cuvantului".

Pe plan economic, in afara problemelor legate de creditele europene, acordate in scopul de a armoniza politicile locale cu standardele europene, aderarea celor doua tari coincide cu protocolul de acord intre Rusia, Grecia si Bulgaria pentru construirea unei conducte de 285 kilometri intre Marea Neagra si Marea Egee.

"Aceasta valorizare geostrategica a intregii regiuni balcanice are impact pe ansambul Europei Meridionale". In sfarsit, autorul aminteste si rezervele exprimate de numerosi observatori asupra capacitatii celor doua tari de a se adapta normelor democratice europene.

"Problema minoritatilor turca in Bulgaria si a tiganilor in Romania nu e inca rezolvata", remarca autorul, insistand asupra discriminarilor la care sunt supusi tiganii de mai multe generatii.

Sueddeutsche Zeitung: "Intrare in carje in UE"

"Generozitate periculoasa". Astfel este catalogat avizul conform acordat de Parlamentul European Romaniei si Bulgariei in editia de ieri a "Sueddeutsche Zeitung" (SZ), unul dintre cele mai importante cotidiane germane.

Europarlamentarii au ratat astfel sansa de a-si exprima scepticismul privind gradul de compatibilitate cu UE al celor doua tari, aceasta in detrimentul celor care i-au ales si pe care ii reprezinta in institutia comunitara, e de parere jurnalistul SZ.

Ciudat este mai ales faptul, comenteaza autorul, ca nici unul dintre oficialii Comisiei Europene de la Bruxelles sau ai forurilor de conducere ai Uniunii nu contesta lipsurile celor doua candidate. Cu toate acestea Bulgaria si Romania au primit unda verde pentru semnarea Tratatului de aderare la sfarsitul lui aprilie.

Europarlamentarii nu au facut astfel nimic altceva decat "sa bage Romania in mijlocul anului scolar, fara ca aceasta sa aiba notele necesare". Criticile in articolul german nu se indreapta atat impotriva Bulgariei, cat mai ales impotriva tarii noastre. "Romania nu este inca pregatita pentru UE", se arata in articol.

In Romania "se mituieste ca in Senegal si in Republica Dominicana", tara se afla pe plan international in capul listei in ceea ce priveste nivelul coruptiei. Prin urmare, deductie logica, Romania nu este inca locul propice pentru subventia de 40 de miliarde euro, acordata de UE in perioada de preaderare. Nici comisarul pentru extinderea UE nu scapa apostrofarii.

"Chiar si pentru un comisar nou in functie" cum este Olli Rehn optimismul in ce priveste Romania "este o naivitate". Discursul critic si pe alocuri ironic din cotidianul bavarez este argumentat cu binecunoscuta afirmatie a europarlamentarului german Klaus Haensch, care vorbea de o "intrare in carje in UE" in cazul Romaniei.

Nu in ultimul rand se pune si problema impactului economic, pe care Romania il va avea asupra pietei fortei de munca europene. In momentul aderarii UE se va mari cu 22 milioane de romani, ceea ce va mari contingentul de forta de munca est-europeana, mai ieftina, cu aproape o patrime. Concluzia articolului: Romania ar trebui sa intre in marea familie europeana, atunci cand nu va mai fi o povara.

Olli Rehn saluta votul, dar promite monitorizare la sange

Avizul conform pe care Parlamentul European l-a acordat miercuri pentru semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana (UE) a fost salutat de comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, potrivit caruia acesta "confirma opinia pozitiva a Comisiei Europene exprimata in luna februarie a acestui an asupra aceleiasi chestiuni".

Pierre Moscovici: Un semn de incredere din partea europarlamentarilor

Parlamentul European "si-a exprimat increderea in Romania", a spus raportorul Pierre Moscovici, intr-o conferinta de presa ce a avut loc dupa exprimarea votului. "Cred ca este un semn de incredere si prietenie" din partea Parlamentului European, a apreciat oficialul UE.

"Trebuie sa ramanem vigilenti si atenti", a avertizat Pierre Moscovici, care a intocmit raportul asupra Romaniei, semnaland ca nu este vorba doar de entuziasm. "Am adoptat - a declarat el - si recomandari care specifica ceea ce nu este inca in regula in Romania".

Un nou raport asupra Romaniei va fi intocmit in luna noiembrie, urmat de un alt elem ent important in 2006, a mai spus raportorul pentru tara noastra. Punctul de vedere al Parlamentului European, a subliniat Moscovici, "a fost exprimat clar, si anume ca dorim sa vedem Romania membra (a Uniunii Europene) in 2007".

(Adevarul)