Biroul din Bagdad al agentiei de presa Reuters a difuzat, ieri, o inregistrare video, in care puteau fi vazuti membri ai echipei de negociatori romani de la Bagdad, care se straduiesc sa obtina eliberarea ziaristilor rapiti in Irak.

Imaginile, preluate de postul de televiziune Antena 1, fac parte dintr-o inregistrare care face referire la o intalnire pe care echipa de negociatori a avut-o miercuri, la Bagdad, cu liderii Asociatiei Clericilor Musulmani din Bagdad.

In scriptul care insoteste montajul difuzat de Reuters se precizeaza numai numele ambasadorului Romaniei in Irak, Mihai Stuparu, ceilalti membri ai delegatiei nefiind precizati. In acelasi material, Reuters il prezinta pe trimisul special pakistanez in Irak, in fruntea unei delegatii, la intalnire cu aceiasi clerici musulmani.

Reamintim ca un cetatean pakistanez, angajat al Ambasadei Pakistanului la Bagdad, a fost luat ostatic in Irak in urma cu cateva zile. Un oficial de la Ambasada Romaniei in Irak a declarat, pentru Jurnalul National, fara sa se recomande, ca "nu poate da alte detalii decat cele vazute in inregistrarea prezentata de Antena 1". "Nu cunoastem alte detalii.

Nu stim ce continut au avut aceste intalniri", a mai spus el, precizand ca Ambasada confirma autenticitatea inregistrarii.

PERSONAJELE. Reporterii Antenei 1 au incercat sa afle cine sunt personajele din inregistrarea video, identificandu-i, pe ambasadorul Romaniei, Mihai Stuparu, pe seful Ligii de Prietenie Romano-Irakiana, Samir al-Abadi si pe unul dintre liderii clericilor musulmani care au gazduit intrevederea.

Discutiile se purtau in aceeasi zi in care presedintele Romaniei, Traian Basescu, anunta, intr-o conferinta de presa, ca autoritatile romane se afla in contact permanent cu rapitorii jurnalistilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si ai lui Mohamad Munaf.

DOUA CAZURI. Informatia Reuters care insoteste inregistrarea nu face referire la discutiile purtate de trimisul special pakistanez si de delegatia acestuia, care ar fi "cerut ajutor de la Asociatia Clericilor Musulmani pentru eliberarea membrului Ambasadei Pakistanului la Bagdad".

Reuters precizeaza ca oficialii pakistanezi au declarat ca, dupa parerea lor, motivatia rapitorilor este financiara, nu politica. Potrivit Reuters, ambasadorul roman Mihai Stuparu "a vizitat si el Asociatia, in legatura cu mentinerea in captivitate de catre insurgenti a trei ziaristi romani, dar a refuzat sa ofere detalii la iesirea de la intalnire".

Agentia precizeaza ca peste 150 de cetateni straini au fost luati ostatici in Irak din aprilie 2004, dintre care cateva zeci au fost ucise. Ministerul irakian al Drepturilor Omului a afirmat saptamana trecuta ca 5.000 de irakieni au fost rapiti pana acum.

REDIRECTIONARE. Contactat de Jurnalul National, Ministerul roman de Externe a declarat, prin intermediul consilierului ministrului Ungureanu, Corina Vintan, ca "genul acesta de informatii trebuie obtinute numai de la Cotroceni". "Am iesit complet din circuitul comunicarii. Nu la noi sunt informatiile pe care le cautati.

Comunicarea se face de la Cotroceni, pentru ca acolo este centrul celulei de criza", a incheiat consilierul.