Organizatia pro-siriana, considerata terorista, are interese financiare in Romania

Omar Hayssam, suspectat de apartenenta la serviciile secrete siriene

Evenimentele se precipita in criza jurnalistilor romani rapiti in Irak. Liderul spiritual al Hezbollah, organizatie siita prosiriana, considerata terorista, a cerut eliberarea ostaticilor. Potrivit unor rapoarte ale serviciilor secrete din Romania, Hezbollah se afla printre organizatiile care colecteaza fonduri aici.

In urma cu citeva zile, riscind sa fie acuzat de discriminare, procurorul general Ilie Botos a anuntat ca vor fi redeschise toate dosarele oamenilor de afaceri arabi pentru care nu s-a inceput urmarirea penala.

La rindul sau, Cozmin Gusa sustine ca Securitatea si serviciile secrete de dupa 1989 l-au suspectat intotdeauna pe Hayssam ca este spion sirian si ca a finantat organizatii teroriste.

Anuntul-surpriza survine unui lung sir de evenimente petrecute la Bucuresti si Bagdad, mai ales in ultimele zile. Agentia Reuters l-a filmat pe ambasadorul roman in timp ce facea o vizita la Asociatia Clericilor Musulmani din Bagdad. Potrivit sursei citate, acolo se duc pentru sprijin oficialii tarilor care au ostatici in Irak.

Asociatia a fost fondata de musulmanii sunniti si are doua aripi: a arabilor si a kurzilor. Insa Hezbollah, al carui lider spiritual a cerut eliberarea ostaticilor, este umbrela organizatiilor radicale ale musulmanilor siiti, cealalta mare aripa a Islamului.

Pozitia Hezbollah, explicabila prin prezenta araba in Romania

Surse din SIE ne-au declarat ca este posibil ca pozitia Hezbollah sa fie explicata prin relatiile traditionale romano-arabe si prin faptul ca aici se afla multi arabi.

Nu se poate face insa o legatura intre acest demers punctual al liderului Hezbollah si caracteristica generala a Hezbollah-ului de "organizatie terorista", spun sursele citate.

Acestea sustin ca, in momente mai delicate, liderii Hezbollah isi pot nuanta pozitia. "Trebuie salutata pozitia lor", sustin aceleasi surse. (Daniel Neamu)

Parchetul, cu lupa pe dosarele arabilor

Procurorul general Ilie Botos a anuntat redeschiderea tuturor dosarelor afaceristilor arabi pentru care s-a dispus neinceperea urmaririi penale.

Conducerea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sustine ca verifica 12 dosare in care, in ultimii ani, au fost cercetati cetateni romani de origine araba pentru comiterea unor infractiuni si pentru care, ulterior, s-a dat decizia de neincepere a urmaririi penale.

Aceeasi sursa afirma ca aceasta este o procedura normala si se efectueaza pentru a stabili daca solutiile au fost temeinice si legale. Parchetul General sustine ca din datele detinute pina la aceasta ora nu rezulta ca persoanele cercetate ar fi finantat gruparea Hezbollah.

Informatii convergente, inclusiv cele facute publice de Ilie Botos, aratau, anul trecut, ca unele celule teroriste din strainatate sint finantate din Romania. (Ramona Feraru)

Hezbollah, finantari ilegale din Romania

Documentele serviciilor secrete semnaleaza prezenta Hezbollah in Romania. Una dintre cele mai recente mentiuni este cea facuta de seful SIE, Gheorghe Fulga, intr-un articol publicat in urma cu citeva luni in revista "La Lettre Diplomatique". Potrivit materialului, Europa de sud-est a a fost aleasa ca zona de refugiu si refacere a gruparilor extremist-teroriste.

In aproape toate tarile din regiune exista comunitati puternice de cetateni arabi, in rindul carora se afla si sustinatori sau membri ai organizatiilor teroriste Kongra Gel, Hamas, Hezbollah, Fratii Musulmani, Al-Qaida. In 2002, SRI publica lista Departamentului de Stat privind organizatiile considerate teroriste. Printre ele apare si Hezbollah.

Raportul de activitate al SRI din anul 2000 mentiona Hezbollah printre organizatiile teroriste care colecteaza, ilegal, fonduri in Romania.

Seicul Mohammed Hussein Fadlallah, liderul spiritual al miscarii Hezbollah, a cerut eliberarea celor trei jurnalisti romani.

"Facem apel la eliberarea rapida a ziaristilor romani rapiti in Irak, fara recompense politice sau financiare (...), pentru ca Islamul impune acest lucru", potrivit unui comunicat al seicului.

Harnagea: Oameni de afaceri expulzati pentru ca finantau Hezbollah

Fostul sef al SIE Catalin Harnagea ne-a declarat ca autoritatile romane au expluzat, in perioada 1997-2000, mai multi membri ai unor organizatii teroriste, intre care Hezbollah si Hamas. Motivul a fost ca oamenii de afaceri trimiteau din Romania fonduri care alimentau conturile mai multor organizatii. De obicei, informatiile privind circuitul banilor veneau de la oficialii Statelor Unite.

(Andrei Badin)

Gusa: Hayssam, membru al serviciilor secrete siriene

Presedintele Partidului Initiativa Nationala (PIN), Cozmin Gusa, a declarat ca Omar Hayssam a fost considerat de catre Directia Securitatii Statului, inainte de 1989, agent al serviciului secret sirian. "Inainte de 1989 a fost dovedit ca fiind agent si ca indeplinea diferite misiuni pe teritoriul Romaniei.

Dupa 1989, cind lumea araba a inceput sa deruleze contracte grase cu statul si sa dea comisioanele de rigoare au existat doar suspiciuni din partea serviciilor secrete romanesti ca Omar Hayssam continua activitatea de spionaj si ca s-ar ocupa de terorism prin diferite metode, fie ca finantator al unor grupari teroriste, fie ca un om de baza al acestora in Romania", a spus Cozmin Gusa.

Liderul PIN mai crede ca unii arabi produc si acum "bani negri" in Romania, cu complicitatea sefilor serviciilor secrete. Foarte multi dintre acesti cetateni arabi au legatura cu activitatile lui Omar Hayssam, dar exista o alta categorie de oameni de afaceri arabi, mult mai influenti si mai puternici, care urmeaza sa fie deconspirati, sustine Gusa.

El precizeaza ca "daca s-ar pune problema unui "tatic" al oamenilor de afaceri arabi de rea-credinta, acesta n-ar putea fi decit Viorel Hrebenciuc". (Mihai Soica)

Hezbollah si liderul sau spiritual

Organizatia Hezbollah a fost creata de Mohammed Hussein Fadlallah, un teolog discipol al ayatollahului iranian Komeini. Partidul Domnului, cum mai este numit Hezbollahul, este o organizatie fundamentalista siita, creata in 1983.

Scopul ei era alungarea ocupantilor israelieni din Liban si a tuturor nonislamistilor din Orientul Apropiat, eliberarea Ierusalimului si crearea unui stat islamic in Liban.

Pentru a-si atinge dezideratele, Hezbollah nu a ezitat sa ia ostatici, sa organizeze asasinate sau sa deturneze avioane. Printre altii, Hrezbollah a rapit si un jurnalist francez de origine romana, Aurel Cornea de la Antene 2, in perioada 8 martie 1986-24 decembrie 1986. Fadlallah s-a nascut in Irak si spune ca Hezbollah nu este o miscare terorista, ci una de rezistenta.

Lumea araba si musulmana, ca si unele tari europene, considera organizatia un partid siit legitim in Liban, insa guvernul israelian ca si unele state occidentale, intre care SUA, Marea Britanie, Canada sau Australia, sustin ca este o organizatie terorista fundamentalista.

In martie, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care cerea includerea miscarii pe lista oficiala a Uniunii Europene privind gruparile teroriste. Cu toate acestea, liderii UE au aminat luarea unei decizii. (Nadia Calin)

Arabii agita spiritele in PSD

Vicepresedintele PSD, Ioan Rus, a cerut verificarea celor din PSD care au promovat interesele mafiei arabe.

"Noi trebuie sa vedem pina unde este o tema falsa si de unde incepe activitatea imorala a unora dintre colegii nostri care au promovat asemenea interese. Trebuie sa scapam de uscaturi si sa nu ne inchidem in organizatii (...)

Daca vom continua sa aducem in organizatii oameni care fac bani de pe urma politicii sau se ascund in partid de justitie sau PNA, atunci degeaba acceptam ideile de reforma", a spus Rus.

Liderul PSD, Adrian Nastase, sustine ca retinerea lui Hayssam a fost "o actiune politica". (Raluca Crisan, Silviu Sergiu)

Noi date in cazul Hayssam

Omar, militar de geniu

Omul de afaceri Omar Hayssam, care pretinde ca ar fi bolnav psihic, a facut armata pe teritoriul statului roman. Asa sustine postul de televiziune PRO TV care a mai adaugat, simbata seara, ca sirianul a satisfacut stagiul de 6 luni la un batalion de geniu din Capitala.

Potrivit postului de televiziune, incorporarea s-a facut la cererea omului de afaceri, la sfirsitul anului 1999. In timpul armatei, soldatul Hayssam si-a indeplinit cu succes obligatiile, obtinind si gradul de caporal.

Din actele medicale prezentate insa de avocatii sai rezulta ca Hayssam sufera, inca din1981, de tulburari schizofrenice afective, cu repetate episoade depresiv paranoice.

Acestea sint completate de citeva fise de internare in spitale din Romania, Marea Britanie si Siria. Pe de alta parte, el a obtinut in armata calificative foarte bune, pe care nu le-ar fi primit daca ar fi avut problemele medicale invocate de aparatorii sai. (Lucian Hainarosie)

Acces total la sistemul informatic vamal

Firma Bucovina Services SRL, patronata de Adela Omar, functioneaza din 2002 ca si comisionar vamal pe linga biroul vamal Antrepozite Chitila.

Firma a avut din 2002 pina in 2003 un singur angajat, iar ulterior cu patru salariati. Desi activitatea de comisionar vamal este una destul de profitabila, societatea Adelei Omar a inregistrat pierderi.

Potrivit site-ului Ministerului Finantelor, Bucovina Services SRL a avut in 2003 o cifra de afaceri de 785,9 milioane lei si cheltuieli totale de 929 milioane lei. In 2002, aceeasi firma a avut o cifra de afaceri de doar 4,5 milioane lei si cheltuieli totale de 427,9 milioane lei.

Pe de alta parte, din datele Registrului Comertului rezulta ca Bucovina Services a avut pierderi totale de 600 de milioane lei in acesti doi ani, la care se adauga datorii de peste 1,2 miliarde lei.

In calitate de comisionar vamal, Bucovina Services SRL are acces nestingherit la Sistemul Informatic Vamal (CIS). Aceasta baza de date include toate declaratiile vamale din Romania. (Andi Laslau)

Cercetat si la Insuratei

Omar Hayssam este cercetat la Braila in patru dosare privind infractiuni economice si inselaciune, din care cel putin doua finalizate cu neinceperea urmaririi penale.

Cel mai recent este conexat cu un dosar al Parchetului Insuratei, in care Hayssam a fost cercetat pentru evaziune fiscala si fals intelectual, dar ancheta a fost preluata in urma cu doua luni la DICOT - Parchetul Inaltei Curti.

De asemenea, cetateanul de origine araba Omar Hayssam detine in judet o firma care se numeste Staniz Stancuta.

Din dispozitia conducerii Parchetului Inaltei Curti, toate cauzele din ultimii zece ani similare celor in care este este acuzat Omar Hayssam si solutionate cu neinceperea urmaririi penale in care au fost implicati cetateni romani de origine araba vor fi examinate de procurorii Sectiei de Indrumare si Control. (Andrei Paul)

Daniel Neamu, Mihai Soica, Nadia Calin, Raluca Crisan, Silviu Sergiu, Lucian Hainarosie, Andi Laslau, Andrei Paul