Cutumele de secole si-au urmat cursul pana la cele mai mici detalii, dupa decesul Suveranului Pontif. Un ultim gest simbolic, dupa rigorile ritualurilor impuse de traditia religioasa, a marcat finalul erei lui Ioan Paul al II-lea la Vatican, in ajunul reuniunii cardinalilor in Conclavul Secret, menit sa aduca "turmei" crestine un nou pastor.

Asa-numitul Inel al Pescarului, purtat de catre Suveranul Pontif, a fost distrus de catre cardinalul sambelan, alaturi de Sigiliul de aur, simbol al autoritatii Sfantului Parinte, sarutat de un sir nesfarsit de pelerini, in timpul celor 26 de ani de pontificat.

Distrugerea pecetei face parte dintr-un ritual bine stabilit, respectat de-a lungul veacurilor la Vatican, fiind atat o actiune simbolica, dar si una practica, daca luam in considerare ca, o data distrus sigiliul, nimeni nu mai poate folosi in scopuri personale documentele Sfantului Scaun.

In trecut, sigiliul papal era distrus cu un ciocan de argint, urmand ca pentru noul pontif sa fie realizat un nou inel, cu numele inscris, potrivit traditiei, in limba latina, iar credinciosii care il vor vizita pe Papa ii vor saruta inelul, in semn de respect.

Cale lunga si intortocheata

Pe fondul tensiunilor, cardinalii electori se reunesc astazi, pentru a-l desemna pe noul Suveran Pontif, in timp ce numerosi teologi catolici critica luxul de la Vatican si doresc alegerea unui papa care sa readuca Biserica mai aproape de oamenii de rand si sa o adapteze realitatilor lumii moderne.

Cu toate acestea, ritualurile raman la fel de rigide, astfel ca, dupa mesa matinala, intitulata Pro Eligendo Romano Pontifice, spre seara, cei 115 cardinali electori vor intra in procesiune, in Capela Sixtina, unde vor ramane pana cand il vor alege pe cel de-al 265-lea pontif, in cei 2000 de ani ai Bisericii Catolice, izolati de orice contact cu lumea exterioara.

Capela Sixtina, unde se reunesc Inaltii prelati, a fost cercetata in detaliu, pentru ca acolo sa nu fi fost montate aparate de ascultare sau chiar camere video.

Odata ajunsi in sfantul lacas, prelatii vor jura cu mana pe Biblie sa respecte prevederile Constitutiei Apostolice, sa pastreze cu desavarsire secretul privind alegerile si sa-si indeplineasca misiunea sacra, in cazul in care vor fi desemnati papi.

In prima zi a Conclavului are loc un singur tur de scrutin, iar in zilele urmatoare, cate patru, doua dimineata si doua seara. Daca timp de 11 zile nici unul dintre cardinali nu a obtinut doua treimi din voturi, electorii pot decide sa-l aleaga pe papa cu o majoritate absoluta sau pot hotari balotajul intre doi cardinali, detinatorii celor mai multe voturi.