Gazetarul Traian Ungureanu a remarcat ca, prin alegerea ca Suveran Pontif al cardinalului german Joseph Ratzinger, de acum Papa Benedict al XVI-lea, "avem de a face cu o alegere care inseamna in primul rand apararea, conservarea si perpetuarea doctrinei catolice, crestine, in termenii ei fundamentali".

Traian Ungureanu este de parere ca problemele de baza ale Bisericii sunt declinul dramatic al credintei, a practicii religioase in special in Europa Occidentala, problema relatiilor cu islamul si conflictul dintre Europa crestina si Europa unita.

Referindu-se la alegerea la alegerea noului papa, publicistul Gelu Trandafir a fost de parere ca "alegerea care s-a facut nu a surprins" deoarece "a fost o alegere a continuitatii".

El a facut referire la un studiu publicat in cotidianul german "Der Spiegel" din care reiese faptul ca mai multi germani se opuneau alegerii decat cei care erau de acord cu alegerea cardinalului Ratzinger ca papa.

In acelasi context, fostul ambasador al Romaniei la Vatican, Teodor Baconski, a declarat ca noul Suveran Pontif este o "figura de prim-plan in Biserica Universala".

In ceea ce priveste insemnatatea alegerii unui papa german, Baconski a declarat ca "tema constructiei europene ar putea sa beneficieze de un impuls in sensul in care Germania ramane unul dinte motoarele integrarii si aprofundarii UE si prezenta unui papa neamt pe tronul Sf.

Petru ar putea da aripi crestin-democratilor aflati in opozitie, dar si unei societati germane care intr-un anume fel era obosita de extinderea europeana si acuza un fel de euro-scepticism".

In ceea ce priveste dialogul Bisericii Catolice cu celalalte religii si confesiuni, Baconski a declarat ca noul papa "va fi putin mai taios si mai intransigent in termeni de dialog".

Referindu-se la relatiile dintre Biserica Catolica si Rasaritul ortodox in noul context, fostul ambasador a remarcat ca "noul papa cunoaste foarte bine crestinismul de traditie bizantina, insa cred va accepta foarte putin in termeni de colegialitate episcopala cu patriarhii Rasaritului, va incuraja dialogul ecumenic, dar va intari criteriile ecleziatice ale acestui dialog".

Teodor Baconski a declarat a avut onoarea sa il cunoasca pe noul papa la cateva mese organizate la Vatican si ca "e de adus in Romania si acest papa". El a dezvaluit ca "la o astfel de masa cardinalul Ratzinger a marturisit la o masa ca supremul lui viciu e pasiunea pentru deserturi".