Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a ajuns, ieri, la Camera Deputatilor cu peste o ora si jumatate intarziere, motiv pentru care a "sarit" peste intalnirea oficiala cu presedintele Senatului. Chiar daca a fost intampinat de Nicolae Vacaroiu si de vicepresedintele Camerei, umanista Daniela Popa, el si-a adresat discursul si presedintelui forului, Adrian Nastase.

Prezentat de Vacaroiu drept "o personalitate marcanta a istoriei Ucrainei si a lumii politice internationale", Iuscenko le-a vorbit celor prezenti la Parlament despre "revolutia portocalie" din tara sa, facand o analogie cu situatia din Romania, unde "culorile portocalii si cuvantul DA au demonstrat ca simpatiile fata de Ucraina influenteaza moda politica".

Inaltul oaspete a facut trimitere la versurile poetului Nichita Stanescu, care ii numea pe oameni "pasari invizibile, cu aripi care cresc inauntru". "Pe inzapezita Piata a Independentei, milioane de oameni au putut sa-si indrepte aripile sufletului ca sa-si ia avant catre libertate", a spus liderul ucrainean.

Referindu-se la legaturile dintre cele doua tari, Iuscenko a amintit de "povara trecutului", care "nu numai ca a influentat climatul general al relatiilor, ci a impiedicat si realizarea unor importante proiecte reciproc avantajoase".

El a invocat viitorul european comun al Romaniei si Ucrainei, aratand ca tara sa are multe de invatat de la romani, mai ales in ceea ce priveste asigurarea drepturilor minoritatilor nationale.

Viktor Iuscenko a punctat si nevoia unui efort de a rezolva situatia din Transnistria, devenita "un punct fierbinte pentru toata Europa", unde mai sunt inca fabrici de armament si se face trafic cu stupefiante. Spre finalul speech-ului, liderul "revolutiei portocalii" a marturisit ca scopul principal al vizitei sale in Romania a fost cel de a "intinde mana" autoritatilor de la Bucuresti.

"Am dat mana cu presedintele Traian Basescu, acum v-o intind si dumneavoastra si sunt fericit ca nu am ramas cu ea in aer", a spus Viktor Iuscenko, de la tribuna Parlamentului. El nu a plecat din Casa Poporului inainte sa semneze in cartea de oaspeti a Legislativului.