Presedintele Traian Basescu s-a aflat vineri la Chisinau, in calitate de invitat la summit-ul sefilor statelor membre GUUAM. Presedintii statelor ex-sovietice au semnat o declaratie comuna de principii, prin care cer retragerea trupelor ruse din Transnistria. Basescu si Iuscenko nu au reusit insa sa stabileasca o strategie privind rezolvarea problemei transnistrene.

  • Dovada oficiala ca Rusia a furnizat armament Transnistriei
  • Evacuarea armamentului rusesc din Transnistria a fost sistata
  • Putin pierde influenta in CSI din cauza «revolutiilor portocalii»
  • Ambasadorul Rusiei la Chisinau, nemultumit de neinvitarea Moscovei la summit-ul GUUAM
    Traian Basescu a participat la reuniunea GUUAM alaturi de presedintii Moldovei, Ucrainei, Georgiei si Azerbaidjanului, precum si de reprezentanti ai SUA, OSCE sau Poloniei.
    Nici un reprezentant al Rusiei nu a fost insa prezent, lucru care i-a deranjat pe comentatorii rusi, dupa cum se arata intr-un comentariu aparaut pe fluxul Agentiei de presa Interfax.
    Pe agenda GUUAM au fost trei probleme principale: reglementarea conflictelor inghetate din regiune, lupta impotriva terorismului si a crimei organizate, dar si cooperarea economica.
    Traian Basescu a insistat pe problema Transnistriei, declarind ca "Romania sustine fara rezerve solutionarea conflictelor inghetate si a conflictelor generate de separatismul exagerat, prin metode si pe principii europene".
    Referindu-se la aceasta problema, presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, a propus un plan de rezolvare a conflictului, un plan in sapte puncte, care nu include insa federalizarea Republicii Moldova.
    Planul Kievului prevede in esenta democratizarea regiunii din stanga Nistrului, prin alegeri libere si democratice, observarea acestor alegeri de catre Uniunea Europeana, OSCE, Consiliul Europei, Rusia, SUA, implicarea acestora, dar si a altor state democratice la formatul de negocieri privind rezolvarea diferendului transnistrean.
    Conform agentiei Interfax, Traian Basescu nu a fost insa de acord cu acest plan, sustinind ca nu pot di tinute alegeri in absenta democratiei, si ca astfel de alegeri ar putea duce la "legitimarea unor enclave separatiste in interiorul tarii".
    Ca urmare, nu s-a ajuns la semnarea unui document concret privind conflictul din Transnistria, ci doar a unei declaratii de principii, intitulata "In the Name of Democracy, Stability, and Development".
    Acest document are insa o componenta extrem de importanta, si anume cererea adresata Rusiei de a-si retrage trupele din Moldova si Georgia, conform obligatiilor asumate in 1999, la summitul OSCE din Istanbul.