Ultimatumul dat autoritatilor romane de rapitorii celor trei jurnalisti si ai ghidului acestora a pus pe jar clasa politica romaneasca. Din rindurile clasei politice incep sa se ridice voci care cer retragerea trupelor romane din Irak, ca singura varianta pentru salvarea vietilor celor trei cetateni romani. Dan Voiculescu, liderul PUR, adopta o pozitie extravaganta.

PUR a pus o bila fierbinte in miinile colegilor din coalitie, dupa ce, prin vocea liderului sau, Dan Voiculescu, a afirmat ca va cere Consiliului National de Coordonare al aliantei retragerea imediata a trupelor romane din Irak pentru salverea vietilor celor patru ostatici.

Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a declarat ieri ca solicitarea PUR va fi discutata la viitoarea sedinta a acestei structuri in functie de datele existente la acel moment.

Boc a adaugat, conform Mediafax, ca va fi luata in discutie cererea PUR in masura in care va fi depusa de acest partid, intrucit pina acum, in afara comunicatului de presa al formatiunii, nu exista o alta solicitare oficiala adresata conducerii Coalitiei.

"Cererea formulata de PUR va fi discutata in CNC, daca va fi depusa, pe baza datelor de la autoritati existente la acel moment.

Nu vreau sa comentez pozitiile partidelor politice. Tot ce pot spune este ca sintem convinsi ca autoritatile fac tot ce le sta in putinta pentru ca jurnalistii sa se intoarca teferi acasa", a adaugat presedintele Partidului Democrat.

Purtatorul de cuvint al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a declarat ca partidul sau se abtine de la o declaratie pe aceasta tema pina la solutionarea crizei. Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca Romania "trebuie sa-si respecte" angajamentele luate fata de partenerii occidentali si sa nu-si retraga trupele din Irak.

PUR va propune partidelor din coalitia de guvernare retragerea imediata a trupelor romanesti din Irak, precizeaza un comunicat al partidului transmis ieri.

Circul Voiculescu

Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a recidivat ieri, semnind personal un nou comunicat pe tema rapirii ziaristilor. De data aceasta, parintele Antenei 1-PUR cere sa se transfere el insusi in locul celor trei ziaristi detinuti in Irak. El a declarat ca se pune "gaj" in schimbul eliberarii jurnalistilor romani rapiti in Irak.

Voiculescu a artatat ca este dispus sa recurga la acest gest in calitate de lider politic, "dar, mai important decit toate, de tata a doua fete de virsta apropiata celor rapiti in Irak". Voiculescu precizeaza ca se refera la persoana sa fizica, la viata sa.

"Daca teroristii accepta aceasta solutie, sint dispus sa devin prizonierul rapitorilor in schimbul celor trei tineri", adauga Voiculescu.

Potrivit unui sondaj CURS, realizat in ultimele 48 de ore si difuzat de Antena 1 duminica seara, 70a dintre romani ar fi pentru retragerea trupelor din Irak (Cristian Oprea)

Sondaj INSOMAR: 40% pentru retragere

Conform unui sondaj de opinie realizat de INSOMAR, citat de Radio Romania Actualitati, 40,3% din romani considera ca guvernul ar trebui sa retraga militarii din Irak.

Pe de alta parte, 34,3% sint de parere ca Romania trebuie sa-si mentina contingentele militare in Irak. Dupa cum releva INSOMAR, romanii sint multumiti de eforturile depuse de institutiile statului pentru eliberarea jurnalistilor rapiti in Irak.

Sondajul s-a derulat in intervalul 12-17 aprilie, pe un esantion reprezentativ de 1.668 de persoane, eroarea fiind 2,4%.

Fruntasii politici - opinii impartite

Radu Stroe, PNL, presedintele Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra activitatii SRI

Nu va pot raspunde cu DA sau NU. Aceasta implica o decizie politica la nivelul cel mai inalt. A doua problema este regula generala conform careia nu se negociaza cu teroristii. Se discuta, se incearca, dar nu li se da satisfactie. Atit am avut de spus.

Dorina Mihailescu, deputat PSD

Da, este posibil. Mai ales ca exista stabilit calendarul de retragere a trupelor romanesti, inca de anul trecut, un prim termen fiind luna iunie.

Verestoy Attila, senator UDMR

Personal, cred ca experienta de pina acum in asemenea situatii, cu care s-au confruntat si alte state, a demonstrat ca a ceda in fata santajului terorist nu este niciodata o solutie. Cred ca autoritatile legitime alese in Irak vor contribui la solutionarea acestui conflict printr-un dialog cu autoritatile romane.

Sint convins ca se vor face toate demersurile necesare pentru eliberarea jurnalistilor romanii.

Gheorghe Ciuhandu, liderul PPCD

Greu de dat un raspuns acum. In mod normal, avem niste angajamente internationale pe care singuri ni le-am asumat, iar americanii au nevoie de noi acolo. In acelasi timp, a aparut aceasta problema umanitara. Daca privim strict din prisma salvarii acestor oameni, cred ca problema trebuie rediscutata la nivel de CSAT, iar presedintele tarii sa-si asume responsabilitatea.

Victor Ponta, deputat PSD

Noi am cerut cu mult timp in urma acesta masura politica de retragere a trupelor romanesti din Irak, insa aceasta problema nu era legata de criza ostaticilor romani. In ceea ce priveste situatia actuala cu care se confrunta cei patru cetateni romani, nu cred ca a raspunde la santajul gruparilor teroriste este o solutie, ci trebuie gasita orice cale pentru rezolvarea acestei situatii.

Dupa care, este necesar sa se discute, strict politic, retragerea trupelor, astfel incit Romania sa actioneze ca o tara cu adevarat europeana si nu ca un simplu aliat american. Insa aceste doua situatii nu trebuie combinate.

Mihai Lupoi, senator independent

Luni voi face o declaratie politica in Senat, prin care voi solicita inceperea dezbaterilor pentru stabilirea in cit mai scurt timp a calendarului retragerii militarilor romani din Irak. Retragerea vine oricum cu intirziere. (AM Press)

Reactii din societatea civila

Bogdan Hossu, presedinte Cartel Alfa:

Din punct de vedere pragmatic, tinind cont ca majoritatea statelor au inceput si au anuntat un program de retragere a trupelor din Irak, mi se pare normal ca si Romania sa intre pe acest fagas si sa stabileasca un calendar.

In ceea ce priveste santajul la care este acum supus statul roman cred ca, in interesul cetatenilor romani ostatici, trebuie luata aceasta decizie de retragere a trupelor din Irak.

Constantin Ticu Dumitrescu, liderul Asociatiei Fostilor Detinuti Politici

Cred ca asa ceva nu se poate pune in discutie, oricit de dureroasa ar fi plata care ar urma sa fie facuta. Totusi cred ca este vorba de un santaj, ca respectivii indivizi vor banii.

Octavian Paler, scriitor

Eu am fost fara ezitare, din capul locului, impotriva trupelor romane in Irak. De altfel, mi se pare ca razboiul din Irak nu mai poate fi justificat nici macar de echipa de la Casa Alba in termeni cit de cit plauzibili. Cu atit mai mult acum, cind e vorba de viata unor romani, cred ca trupele noastre nu au ce cauta acolo.

Ion Cristoiu, scriitor si jurnalist

Romania trebuie sa-si retraga trupele din Irak indiferent de criza ostaticilor. De aceea, retragerea trupelor, invocind doar cererea teroristilor, ar fi o greseala. Trebuie sa aratam ca ne retragem nu in urma unui santaj, ci ca o expresie a faptului ca sintem alaturi de tarile europene. (AM Press)

Ambasadorul Frantei:

"Trebuie sa existe unitate in guvern"

Ambasadorul Frantei in Romania, Excelenta sa Herve Bolot, considera ca, la nivel guvernamental, trebuie sa existe unitate si solidaritate in rezolvarea crizei ziaristilor romani rapiti in Irak.

Prezent simbata la Cluj-Napoca, diplomatul francez si-a exprimat atit ingrijorarea fata de starea jurnalistilor si a familiilor lor, cit si dezaprobarea fata de practica luarii de ostatici, care a afectat si ziaristi francezi.

"Din nefericire, inteleg situatia, dar, in ceea ce priveste negocierile, nu pot da sfaturi pentru ca nu detin informatiile pe care le are guvernul", a declarat ES Herve Bolot. Potrivit oficialului francez, fost responsabil cu probleme de securitate in Ministerul Afacerilor Externe si consilier al ministrului francez de interne, "secretul negocierilor consta in discretie".

Desi a indicat ca lansarea de ipoteze poate dauna situatiei jurnalistilor, ambasadorul Frantei a dat doua posibile scenarii ale crizei.

Pe de o parte, Excelenta sa a afirmat ca pot exista grupari care, prin prisma unui interes comun, isi schimba ostaticii intre ele sau, pe de alta parte, gruparea care ii retine pe ostatici are interesul de a multiplica obstacolele pentru a nu putea fi descoperita. (Madalina Prundea)

Istoricul Stejarel Olaru: "Autoritatile actioneaza dupa un plan dinainte stabilit"

Autoritatile romane actioneaza, probabil, dupa un plan de criza dinainte stabilit de serviciile secrete, crede istoricul Stejarel Olaru, specialist in arhivele Securitatii.

Olaru se bazeaza pe faptul ca a vazut, in arhivele Securitatii, planuri de actiune realizate pentru anumite momente de criza, prevazute de experti. Ele se refereau, spre exemplu, "la disidenti care trebuiau anihilati sau diverse situatii conflictuale in care Securitatea propunea conducerii anumite masuri", a spus Stejarel Olaru.

Planurile erau aprobate de conducerea statului si de Ministerul de Interne, si apoi aplicate, a adaugat istoricul. El este convins ca un plan de actiune in eventualitatea in care civili romani devin ostatici ai unei grupari din Irak a fost realizat de serviciile secrete de la noi.

"Ce se intimpla in Irak de un an si ceva nu poate fi comparat cu un alt moment istoric", a spus Olaru. "E vorba de civili rapiti. E o situatie cu totul si cu totul noua, dar pe de alta parte, in momentul in care au aparut astfel de situatii, statele afectate au incercat sa se pregateasca cum au putut: au dezvoltat planuri de masuri pentru cazuri de acest gen", a adaugat el.

"Un astfel de plan de masuri structureaza pas cu pas modul in care trebuie gestionata o asemenea criza", a mai spus Olaru.

"Cel mai apropiat moment, istoric vorbind, care are caracteristici similare, ar fi razboiul din Cecenia, unde s-au petrecut cam aceleasi lucruri", a explicat istoricul. "Civili rusi erau rapiti de catre gruparile cecene si executati. Putem sa fortam comparatia si sa spunem ca rapitorii proveneau tot dintr-o tara islamica", a adaugat el.

Olaru e de parere ca o eventuala retragere a trupelor romane n-ar insemna o intoarcere impotriva americanilor.

"Ma indoiesc ca Traian Basescu va decide sa accepte presiunile teroristilor si sa retraga trupele", a spus istoricul, care crede ca militarii romani vor fi retrasi probabil mai tirziu, cind presedintele "va realiza ca opinia publica din Romania nu mai e interesata de o implicare activa".

Urmarile unei retrageri ar fi si economice, "pentru ca daca ne retragem pierdem si participarea la dezvoltarea economica a Irak-ului", a conchis istoricul Stejarel Olaru. (Alex Ulmanu)

"Orice, numai sa-i scape"

Cum vad oamenii rezolvarea crizei jurnalistilor disparuti in Irak

Eugen Manarcescu

(32 de ani, translator)

"Este greu sa iei o decizie. Este o situatie foarte delicata. Nici nu stiu cum sa va raspund. O decizie emotionala ar fi cea a retragerii trupelor din Irak, insa este foarte dificil".

Ciprian Droma

(22 de ani, student)

"Mie toata rapirea mi se pare un pic dubioasa. Retragerea trupelor mi se pare un pic imposibila si nu cred ca domnul Basescu va face asta. Probabil ar trebui sa se organizeze niste mitinguri, poate s-ar sensibiliza opinia publica internationala".

Daniela Olaru (32 de ani, operator calculator)

"Sa faca orice, numai sa-i scape cu viata! Orice este nevoie, asta sa faca, chiar si trupele sa le retraga din Irak. Nu va dati seama ca sint niste vieti la mijloc?".

Adina Mihaila (invatatoare, 33 de ani) "Trebuie gasita o cale de mijloc. Daca ne vom retrage trupele vom pierde politic, pe plan european".

Tudora Neaga

(55 de ani, pensionara) "Sa faca totul, sa se implice in rezolvarea acestei situatii. Cei trei sa fie sanatosi si sa vina acasa. Si sa se retraga trupele, daca ar fi posibil.

Orice, numai sa fie salvati cei trei!".

Daniela Stelian (28 de ani, asistent medical) "Categoric, trebuie retrase trupele.

Sa fie salvati ziaristii din Irak".

Alexandru Ghiba (32 de ani, informatician)

"Sa retraga trupele. Razboiul din Irak este unul al altcuiva, nu al nostru. Americanii

ne-au luat

de prosti si de slugi".